Deze bewoners hebben 's avonds geen probleem om het sleutelgat te vinden

Kristof Pieters
Kevin en Joyce hadden zich de verhuis naar hun nieuwbouwwoning in de Heidestraat in Zwijndrecht wel anders voorgesteld. Pal voor de voordeur staat een verlichtingspaal. "Net voor ons sleutelgat", zegt Kevin. "Het is dan ook niet gemakkelijk bij ons binnen te geraken." Het koppel moet nu opdraaien voor de verplaatsingskosten van de paal, maar heeft intussen wel een advocaat onder de arm genomen.

Joyce en Kevin hadden de woning op plan gekocht en daarop stond de verlichtingspaal niet aangeduid. "De architect heeft het naar eigen zeggen wel laten weten aan de aannemer, maar die heeft ons nooit op de hoogte gebracht", doet Kevin het verhaal. "Ik ben afkomstig van Geraardsbergen en moet 100 kilometer rijden om hier te geraken. We hebben dus niet de tijd gehad om hier altijd een oogje in het zeil te houden. Toen de eerste stenen waren gemetst, zagen we natuurlijk meteen dat het goed fout zat met de voordeur. Jammer genoeg was het kalf toen al verdronken. De voordeur kon niet meer worden verplaatst, want dan moest het bouwplan worden aangepast. Bovendien zouden we dan afwijken van de bouwvergunning en dus in overtreding zijn. Na deze flater ben ik wel elke week komen kijken of er geen andere fouten werden gemaakt."

Het koppel heeft intussen zijn intrek genomen in de woning. "We hebben de gemeente gevraagd of ze de paal konden laten verplaatsen, maar die zegt dat de aannemer op de hoogte was én de verlichtingspaal stond er al. De aannemer en de architect wijzen elkaar natuurlijk ook met de vinger. We hebben intussen wel een advocaat onder de arm genomen; Die heeft verkregen dat de bouwheer voor de helft van de kosten zal tussenkomen. Voor ons is het echter nog steeds een bittere pil. Eandis rekent zo'n 1.000 euro aan om de paal te verplaatsen. Er zijn echter nog andere meerkosten aan de woning en veel reserves zijn er niet", zegt Kevin.

Genoeg licht
"We hebben niettemin besloten de paal zo snel mogelijk te laten verplaatsen. Het is in de eerste plaats geen gezicht, maar ook vreselijk onhandig. Met een kinderwagen raak je niet binnen en het is een gedoe om de deur te openen, want de paal staat net voor het sleutelgat. 's Avonds hebben we wel geen probleem om het sleutelgat te vinden want licht is er voldoende", lacht Kevin. "We zijn hier nieuw, maar in de buurt kent iedereen ons huis al. Zelfs in de frituur om de hoek werd ik aangesproken als de nieuwe bewoner van 'het huis met een verlichtingspaal voor de deur'."

Kevin en Joyce hopen dat Eandis mild zal zijn bij de facturering. "Maar we willen ook andere kandidaat-bouwers waarschuwen. Ga met bouwplannen zeker ter plaatse zelf alles uitmeten om niet voor verrassingen te komen staan. Door gebrekkige communicatie zitten we opgescheept met een lantaarn voor onze voordeur."

Kristof Pieters