Deze bekende koppen pleegden ook plagiaat: Le Pen schaart zich in opvallend lijstje

Twee first ladies die dezelfde speech geven: Melania Trump haalde vorige zomer de mosterd bij Michelle Obama.
REUTERS Twee first ladies die dezelfde speech geven: Melania Trump haalde vorige zomer de mosterd bij Michelle Obama.
Politici die plagiëren. De Franse presidentskandidate Marine Le Pen blijkt lang niet de enige die in haar speech "enkele passages" heeft overgenomen van haar voormalige concurrent François Fillon. Ook first lady Melania Trump dacht vorig jaar dat niemand zich de toespraak van haar voorganger Michelle Obama uit 2008 zou herinneren. Dichter bij huis kwam Freya Van den Bossche onder vuur te liggen.

1. MELANIA TRUMP & MICHELLE OBAMA

Het was zeldzaam, Melania Trump die haar man - vorige zomer formeel aangewezen als presidentskanidaat van de Republikeinen - wilde steunen met een speech. "Een mooie verpakking met weinig inhoud", klonk het aanvankelijk, tot het voormalige Sloveense model haar mond opendeed. De woorden klonken oprecht... tot het enkele Amerikaanse nieuwszenders begon te dagen dat Melania allicht wat hulp had gezocht bij first lady Michelle Obama. Zij beklom in 2008 het podium toen ze voor de Democratische conventie de kandidatuur van haar man verdedigde. 

In haar toespraak blikte Melania even terug naar haar jeugd en de waarden die ze van thuis had meegekregen: "Mijn ouders hebben me ingeprent dat je hard moet werken voor wat je wil. Dat je je woord moet houden, moet doen wat je zegt en je belofte moet nakomen. Dat je mensen met respect behandelt", zo klonk het. "We moeten deze waarden doorgeven aan de komende generaties. Want we willen dat onze kinderen in dit land weten dat de kracht van je dromen en je bereidheid om ervoor te werken de enige beperking vormen op hetgeen je bereikt."

En net die passage bleek opvallend veel gelijkenissen te vertonen met de speech van mevrouw Obama. Hieronder kan u lezen en horen hoe het woord voor woord - in het Engels - klonk.

Melania: "My parents impressed on me the values: that you work hard for what you want in life. That your word is your bond and you do what you say and keep your promise. That you treat people with respect. They taught me to show the values and morals in my daily life. That is the lesson that I continue to pass along to our son."

Michelle: "And Barack and I were raised with so many of the same values: that you work hard for what you want in life; that your word is your bond and you do what you say you're going to do; that you treat people with dignity and respect, even if you don't know them, and even if you don't agree with them."

Donald Trump liet na afloop van de toespraak weten enorm fier te zijn op zijn vrouw.
EPA Donald Trump liet na afloop van de toespraak weten enorm fier te zijn op zijn vrouw.

2. GHANEES PRESIDENT & GEORGE W. BUSH

Toen Nana Akufo-Addo, 72, begin dit jaar verkozen werd tot president van Ghana (West-Afrika), haalde hij voor zijn speech de mosterd bij - alweer - de Amerikanen. Hij gaf toe dat enkele van zijn passages "ontleend" waren aan Bill Clinton - hij gaf zijn inauguratiespeech als 42ste president van de VS in 1993 - en George W. Bush - hij werd in 2001 verkozen. Het klonk zo: 

Akufo-Addo: "Though our challenges are fearsome, so are our strengths. Ghanaians have been a restless, questing, hopeful people. And we must bring to our task today the vision and will of those who came before us."

Clinton: "Though our challenges are fearsome, so are our strengths. And Americans have ever been a restless, questing, hopeful people. We must bring to our task today the vision and will of those who come before us."

Akufo-Addo: "I ask you to be citizens: citizens, not spectators; citizens, not subjects; responsible citizens building your communities and our nation."

Bush: "I ask you to be citizens: citizens, not spectators; citizens, not subjects; responsible citizens building communities of service and a nation of character."

3. IERS PREMIER & BARACK OBAMA

Je moet het maar durven, een speech kopiëren in het bijzijn van diegenen aan wie je de woorden ontleend hebt. Het overkwam Iers premier Enda Kenny in 2011 toen de Obama's op bezoek waren in Dublin. Voor een menigte van 25.000 man - samengetroept aan het Green College - sprak hij onderstaande woorden, en die leken bijzonder goed op Obama's inauguratiespeech in 2008. Kendy zelf bekende: "Alleen de eerste 40 woorden heb ik inderdaad ontleend aan de speech van de Amerikaanse president, ik verving 'Amerika' door 'Ierland'. Het is trouwens geen plagiaat, maar gewoon een eerbetoon aan hem."

"If there's anyone out there who still doubts that Ireland is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our ancestors is alive in our time, who still questions our capacity to restore ourselves, reinvent ourselves and prosper, today is your answer."4. VLADIMIR POETIN

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft zich schuldig gemaakt aan plagiaat. In 1997 schreef de man grote delen van een Amerikaans studieboek over management over voor zijn dissertatie aan de faculteit economie van de universiteit van Sint Petersburg. Dat ontdekten twee onderzoekers van het Amerikaanse Brookings Institution in Washington in 2006.

Poetin zou volgens de vorsers hele stukken letterlijk gekopieerd hebben uit een boek uit 1978, geschreven door twee hoogleraren van de universiteit van Pittsburgh. Van de 218 pagina's die Poetin op tafel legde, zijn er volgens de onderzoekers zestien (!) aantoonbaar afkomstig uit het Amerikaanse werk.

Poetin was afgelopen weekend te gast op de Grote Prijs Formule 1 in Sotchi.
EPA Poetin was afgelopen weekend te gast op de Grote Prijs Formule 1 in Sotchi.

5. FREYA VAN DEN BOSSCHE

In 2006 kwam sp.a-politica Freya Van den Bossche in het oog van een storm terecht nadat ze beschuldigd werd van plagiaat bij het schrijven van haar masterthesis. Een journalist van het weekblad Knack beweerde dat Van den Bossche haar thesis niet zelf geschreven zou hebben en staafde dat onder meer met het feit dat ze net bevallen was van een kind "en dus eerder luiers moest verversen dan een thesis schrijven". Bewijs werd nooit geleverd. Van den Bossche nam onmiddellijk een advocaat onder de arm en toonde tijdens een persmoment haar dozen knipsels, persoonlijke teksten en notities. Wanneer een vraagt of elke letter zelf geschreven is, antwoordt de politica: "Zou dat verschil maken? Ik toon u mijn notities omdat ik niets te verbergen heb."

Sp.a-politica Freya Van den Bossche (41) in het Vlaams parlement.
BELGA Sp.a-politica Freya Van den Bossche (41) in het Vlaams parlement.

6. RECTOR ALAIN DELCHAMBRE & JACQUES CHIRAC

De toespraak die de voorzitter van de raad van bestuur van de ULB (Université Libre de Bruxelles), Alain Delchambre, op 19 september 2014 bij de opening van het academiejaar voorlas, bevatte tal van letterlijke passages uit een eerdere toespraak van Frans oud-president Jacques Chirac uit 2003. "Delchambre heeft de toespraak niet volledig zelf geschreven", werd bevestigd. "Hij heeft een team rond zich en in dat team houdt één persoon in het bijzonder zich bezig met het opstellen van de toespraken." Het hoeft niet gezegd dat die redacteur na de feiten onmiddellijk werd ontslagen.

Wat later nam ook Delchambre zelf ontslag  ls rector: "Ik al was ik niet op de hoogte van het plagiaat, toch neem ik de volledige verantwoordelijkheid op mij. Ik ben mij bewust van het negatieve imago waardoor onze universiteit nu bezoedeld wordt."

Alain Delchambre. Hij werd in 2014 verkozen tot rector van de ULB, maar trad zelf weer af na een relletje over de speech die hij voorlas.
BELGA Alain Delchambre. Hij werd in 2014 verkozen tot rector van de ULB, maar trad zelf weer af na een relletje over de speech die hij voorlas.

7. PRESIDENT MADAGASKAR & NICOLAS SARKOZY

Sinds 2014 is hij de president van Madagaskar. Hery Rajaonarimampianina - jawel, u probeert diens naam allicht ook luidop uit te spreken - liet zich drie jaar geleden vooral opmerken met een indrukwekkende inaugurale speech. Indrukwekkend, want letterlijk overgenomen uit een campagnespeech van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy uit 2007.

Rajaonarimampianina koos onder meer de gevleugelde woorden van de echtgenoot van Carla Bruni om het niet bijster originele 'basisidee' van zijn ambtstermijn uit de doeken te doen: de nationale verzoening.

Toch noemde Rajaonarimampianina de gebruikte passage geen exacte kopie van Sarkozy's woorden: hij veranderde het woord 'Frankrijk' immers door 'Madagaskar'.