Deze beelden van varkensslachthuis in Zele lokken heel wat reactie uit

Een filmpje waarop te zien is hoe een varken nogal bruut wordt behandeld in een varkensslachthuis in Zele lokt heel wat reactie uit. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts laat van zich horen. "Dit is echt dom", zei hij na het zien van de video aan VTM Nieuws. "Dit bewijst opnieuw dat dierenwelzijn op alle niveaus prioriteit moet zijn", stellen N-VA-parlementsleden Yoleen Van Camp en Jelle Engelbosch.

Maguel Kriest maakte de beelden door de omheining van het slachthuis en plaatste de video op Facebook. "Dit varken werd eerst uit de camion gerold omdat het niet kon lopen, maar moest toch op kaai worden gebracht. De beelden spreken voor zich. Schandalig gewoon", schreef hij erbij.

"Onbegrijpelijk dat dit in 2015 nog kan", stelt Jelle Engelbosch kritisch. Van Camp wil minister van Landbouw Willy Borsus ondervragen over de situatie. "Minister Borsus moet snel ingrijpen want een grondige controle is nodig", zegt ze. Beide parlementsleden zien ook iets positiefs in het filmpje. "Dit filmpje bewijst dat we op de goede weg zijn. Steeds meer mensen beseffen dat dierenmishandeling onaanvaardbaar is."

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft ondertussen al gebeld met het Federaal Voedselagentschap en de Federatie van slachthuizen om een onderzoek te starten. Hij alarmeerde ook zijn eigen dierenwelzijninspectie.

VTM