Deze Antwerpse school heeft genderneutrale toiletten

VTM Nieuws
Kleuter- en basisschool K'do in Antwerpen heeft enkele maatregelen genomen omdat ze merkten dat sommige leerlingen worstelden met hun identiteit, en zich geen jongen maar ook geen meisje voelen. De school heeft geen gescheiden toiletten meer en wil de kinderen ook niet meer klassiek opdelen in jongens en meisjes.

“Bij ons mogen jongens en meisjes kiezen waar ze naar toilet gaan”, zegt directrice Tine Embrechts. “Ze worden niet meer onderverdeeld in jongens en meisjes.” De school heeft ook geen moeder- of vaderdag meer, maar gewoon een ouderdag -want veel meer kinderen dan vroeger hebben twee mama's of papa's. In de dagelijkse werking mogen meisjes volop jongensdingen doen en omgekeerd.

Het gemeenschapsonderwijs wil meer inzetten op genderneutraliteit in scholen. De koepel van het gemeenschapsonderwijs is dan ook blij met zulke initiatieven. “Wij stimuleren onze scholen om genderdoorbrekend te werken en te denken. Al van in de kleuterklas gaan ze daarmee aan de slag om zo vooroordelen en stereotypen te voorkomen”, zegt GO!-woordvoerster Nathalie Jennes.

Bij het katholiek onderwijs gaan ze minder ver, maar ook daar adviseren ze bij nieuwbouwscholen of renovatieprojecten om bijvoorbeeld op zijn minst énkele genderneutrale toiletten te voorzien.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Vandepoel

  Zowiezo zullen de historici van de toekomst deze tijd de tijd van de absurditeit noemen.

 • Hendrik Goris

  Kinderen, kleuters, die niet meer weten wie ze" zijn?? Of zijn het de volwassenen, de ouders en de leerkrachten die het hen onbewust aanpraten?

 • Christophe Vandepoel

  Binnen 10 jaar de mentale toestand van deze kinderen eens bekijken. Het zal dan wel te laat zijn, de kinderen zullen er niets aan kunnen doen, het ligt aan de opvoedende hand die totaal de sporen kwijt is.

 • Ronny Van de Wal

  Volgende stap zal dan zijn....De genderneutrale kleedkamer.

 • jos robben

  een ziekelijk verhaal