Deze 14 politiezones mogen tasers uittesten

EPA
In veertien politiezones start binnenkort een proefproject van één jaar voor het gebruik van tasers of stroomstootwapens. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan VTM NIEUWS verklaard. Eens de tasers aangekocht zijn, krijgen politieagenten een opleiding. Nadien mogen ze het wapen, waarmee je elektrische schokken kan toedienen, gebruiken.

Jambon had het proefproject in maart aangekondigd in de Kamer. Hij sprak toen van een testfase van zes maanden in 15 politiezones. Maar voor de uitwerking was een voorbereidingsfase nodig, aldus zijn woordvoerder. Zo moest er een kader uitgewerkt worden en een akkoord gevonden met de bonden, wat intussen gebeurd is. De politiebonden blijven wel aandringen op een wetswijziging, maar daar wil minister Jambon nu nog niet op ingaan. 

"Tijdens de proefperiode gaan we bekijken of een taser niet te gevaarlijk is en of de opleiding voldoende is. Met pepperspray en een wapenstok kunnen ook ongevallen gebeuren als ze verkeerd gebruikt worden. Die staan ook niet in de wetgeving. Als er een wetswijziging nodig is, dan zullen we die zeker doorvoeren", zegt hij aan VTM.

Vanuit de lokale politiezones was er veel vraag naar de test met de stroomstootwapens. Uiteindelijk werden er uit de vele kandidaten 14 gekozen. Het gaat om Aalst, Westkust, Limburg regio hoofdstad, Brugge, Oostende, Antwerpen, Brussel-Zuid, Brussel-West, Boraine, Luik, Arlon Attert Habay Martelange, Beloeil/Leuze-en-Hainaut, Mons Quévy, en Aiseau-Presles Chatelet Farciennes.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Geen gevaar voor mensen met een ingebouwde defibrillator, een pacemaker, een metalen hartklep?

 • wil baken

  gestoorde politiestaat, niet meer of niet minder.

 • ingrid grieten

  In zowat alle europese landen gebruiken ze de taser al vele jaren en in Belgie.........moeten ze alsnog een test doen van zes maanden?

 • marc werbrouck

  Burgers kunnen en mogen zich niet verdedigen hoewel een taser niet zo gevaarlijk is.

 • jos hurkmans

  Laat ze maar eerst goed cursus volgen met deze rommel,want er komen brokken van Ooit zien taseren in buitenlan op een oudere dronken man,op slag dood,was hartpatient