Dexia en ex-CEO Mariani buiten vervolging gesteld

Ex-CEO van Dexia Pierre Mariani
BELGA Ex-CEO van Dexia Pierre Mariani
De kans is groot dat niemand zal boeten voor de prijzige val van Dexia. Nadat bijna een jaar geleden bekend was geraakt dat het Brusselse parket geen redenen ziet om iemand te vervolgen, heeft de raadkamer beslist Dexia en zijn vroegere topman Pierre Mariani buiten vervolging te stellen. Dat schrijft De Tijd.

De val van Dexia in 2011 had en heeft verstrekkende gevolgen, zoals de vereffening van Arco en het blokkeren van 1,5 miljard euro van de Arco-coöperanten. Ook tal van kleine aandeelhouders van de bankreus leden verlies. Dat leidde datzelfde jaar tot een strafklacht bij het parket in Brussel wegens misleiding van de markt door de communicatie van de groep in de aanloop naar haar ontmanteling. Na een vooronderzoek ging het parket in 2012 voor een opsporingsonderzoek. Twee jaar later volgde een reeks huiszoekingen bij Dexia en de vroegere Dexia Bank België (nu Belfius).

Nadien werd het stil. Een jaar geleden belandde het dossier voor de raadkamer, nadat de Brusselse procureur tot de conclusie was gekomen dat er geen elementen waren om door te zetten. De behandeling van het dossier liep vertraging op door bijkomende onderzoeksdaden. Maar deze week besloot de raadkamer het parket te volgen. Er kan wel nog beroep worden aangetekend tegen die beslissing, maar de kans daarop is klein.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toon Schouteden

  Degenen die een dik betaalde job hadden om de bank te leiden, er niets van bakten en toch zichzelf de nodige premies gaven, komen er nu weer zonder kleerscheuren uit. De één wast de ander zijne rug zekers?

 • Hubert Van Herck

  En de superdiefstal van het volk wordt zonder gevolg geklasseerd. Een heel klein deeltje van de buit afgeven aan de juiste personen doet wonderen. En het plebs staat alwéér in de kou.

 • willy platteau

  zoals steeds komen de ,,toplui,, er steeds onderuit ,als het om een doodgewone burger zou zijn, dan kleden ze hem/haar uit !! en betalen ze voor de rest van hun leven schulden af !! echt schandalig is dit !

 • Gino Vandenheede

  Ze hebben gewacht tot de storm is gaan liggen ,en nu is hij buiten vervolging gesteld ,wat te verwachten was! (Voor wat hoort wat)De grote mannen hebben hun aandelen uitbetaald gekregen . De arco spaarders daarentegen kunnen er naar fluiten.

 • Ricci Latte

  Ik had niets anders verwacht, de echt gedupeerden blijven weeral in de kou staan!!!