Dewinter wil dat Vlaanderen minarettenverbod volgt

"Net zoals Wilhelm Tell staan de Zwitsers symbool voor het verzet van vele Europeanen tegen een vreemde overheersing. De islam met zijn minaretten en moskeeën hoort niet thuis in Europa". Met die quote feliciteert Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter de Zwitsers met de uitslag van het referendum over het minarettenverbod. Hij wil ook in Vlaanderen dergelijk verbod invoeren.

De reactie komt er op een moment dat zijn partijvoorzitter Bruno Valkeniers een gematigder koers wil varen. Het Vlaams Belang blijft een radicale partij, maar zal zijn boodschap in de toekomst met de nodige dossierkennis en stijl brengen. Zo moet de partij meer mensen aanspreken, luidde het.

Gezond verstand
Hoe ook reageert Dewinter verheugd op het resultaat van het Zwitsers referendum. "Opnieuw heeft het gezond verstand het gehaald op het politiek correcte denken. Ondanks decennia van multiculturele indoctrinatie blijkt de weerbaarheid van de Zwitsers - nog - niet gebroken (...) De islam hoort inderdaad niet thuis in Europa. In tegenstelling tot de politieke overheden die de islam omarmen en ermee collaboreren, wil een meerderheid van Europeanen de oprukkende islam een krachtig halt toeroepen", stelt hij vandaag in een mededeling.

Voorstel van decreet
Dewinter gaat in het Vlaams parlement een voorstel van decreet indienen om ook in Vlaanderen de bouw van moskeeën en minaretten aan banden te leggen. Hij wil het decreet van 18 mei 1999 over de organisatie van de ruimtelijke ordening zodanig wijzigen dat de overheid "gebouwen die de culturele eigenheid van de woonomgeving schaden" kan weigeren. (belga/eb)