Dewinter uit kritiek op De Wever, maar reikt hem ook de hand: "De N-VA moet er niet uit, Vlaams Belang moet er in"

.
Photo News/Belga .
Met een lijvig rapport heeft Filip Dewinter, Vlaams Belang-kopstuk in Antwerpen, uitgehaald naar het migratiebeleid van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Toch wil hij niet spreken van een anti-De Wever campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. "De N-VA moet er niet uit, Vlaams Belang moet er in", zei hij vandaag op de voorstelling van de "Migratiebarometer" van Vlaams Belang in Antwerpen.

In 2012 stelde de N-VA in Antwerpen naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen een migratiebarometer voor. "Het federale migratiebeleid is een catastrofe en Antwerpen is daarvan het slachtoffer", klonk het toen. Zes jaar later besluit Dewinter met zijn eigen barometer dat de situatie onder de N-VA nog verslechterd is: "Bart De Wever heeft de Antwerpse Vlaams Belang-kiezer in 2012 verleid met een harde migratiebarometer, maar zes jaar later kreunt de stad nog meer onder migratieoverlast."

Sleutelpositie op Vlaams en federaal niveau

Vlaams Belang neemt het standpunt in dat zowat alle problemen in de stad verband houden met immigratie. De partij hekelt in het dossier onder andere de stijging van passieve migratie, door bijvoorbeeld gezinshereniging en regularisaties. Dat was in de N-VA-barometer van 2012 nochtans een voornaam punt van kritiek.

Dewinter richt zich in de eerste plaats tot De Wever als N-VA-voorzitter, omdat de partij volgens hem alle sleutelposities met betrekking tot asiel en migratie bezet op Vlaams en federaal niveau. Over wat hij op stadsniveau zou veranderen, blijft Dewinter vaag. "Maar ook daar zijn er creatieve mogelijkheden om de instroom van vreemdelingen te blokkeren." Over die middelen laat Dewinter niet in zijn kaarten kijken. "Zo kunnen die niet op voorhand tegengehouden worden." 

Rechtse coalitie

Ondanks de kritiek voert Vlaams Belang volgens Dewinter geen anti-De Wever campagne. "De N-VA moet er niet uit, Vlaams Belang moet er in", zegt hij. "Het ideale scenario is dat Vlaams Belang in Antwerpen na de gemeenteraadsverkiezingen onmisbaar is voor een rechtse coalitie." De partij wil op die manier groot genoeg zijn om druk te kunnen uitoefenen op het bestuursakkoord. "Een totale immigratiestop is voor ons een conditio sine qua non alvorens we bereid zijn samen te werken", besluit Dewinter.
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANCIS vanoverschelde

  NVA is te laf en ze gaan klappen krijgen dat ze omvervallen van de schok

 • Jan Peeters

  N-VA heeft een mooie kans gehad, maar helaas is er totaal niets positiefs in Antwerpen gebeurt, mijn stem krijgen ze niet meer.

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Marleen Sauvillers, Ik heb een vermoeden dat jij van Scheldewater hebt gedronken omdat de waterfaktuur te hoog was!

 • Marleen Sauvillers

  De nva is een zeer goede partij. Heel bekwame ministers niemand had dat verwacht. Nooit was het voor de Vlaming zo goed .

 • Chris Devlaeminck

  Het VB kan het zich permitteren heel strenge standpunten te verkondigen om niet al te slimme kiezers te lokken. Moesten ze mogen of willen meeregeren dan zullen de die standpunten nooit of te nooit kunnen waarmaken en hun kiezers zwaar teleurstellen. Of het moet zijn dat ze meer dan 50% van de stemmen halen. Laat ze meeregeren, en ze vallen door de mand wegens onbekwaam. VB stemmen is nutteloos stemmen.