Dewinter tweet 'opsporingsbericht': "Zijn parlementaire immuniteit kan opgeheven worden"

belga
"Zolang ze elkaar afmaken, deel ik dit bericht graag." Met die begeleidende boodschap gooide Filip Dewinter (Vlaams Belang) een bericht van de Antwerpse drugsmaffia op Twitter. Een actie waarmee hij zich op zijn minst in een grijze zone waagt, schrijft De Morgen.

Het bericht in kwestie vond Dewinter op Facebook. Via een vals profiel werd daar opgeroepen om een Antwerpse drugsdealer te pakken te krijgen. Dood of levend, in ruil voor een beloning van 100.000 euro. "Door die oproep verder te verspreiden, ook al lanceerde hij hem niet zelf, waagt Dewinter zich op strafrechtelijk vlak in een grijze zone", zegt professor strafrecht Joachim Meese. 

"Zeker omdat hij ook geen moeite doet om de identiteit van de drugsdealer te verdoezelen. Daarmee verklaar je de man eigenlijk vogelvrij." De tweet zou volgens Meese tot een vervolging voor het aanzetten tot geweld kunnen leiden, al betwijfelt hij of het parket die stap zal zetten.

'Dewinter waagt zich op strafrechtelijk vlak in een grijze zone'

Joachim Meese

Parlementaire immuniteit

Kamerleden zoals Dewinter genieten een parlementaire immuniteit. Binnen het halfrond mogen ze vrijuit hun mening geven, zonder dat ze daarvoor vervolgd kunnen worden. Maar deze tweet valt daar niet onder, verduidelijkt grondwetsspecialist Patricia Popelier (UAntwerpen). "Hier gaat het duidelijk niet om een uitspraak die rechtstreeks verbonden is met zijn parlementair werk. Als hier iemand een zaak van wil maken, kan zijn parlementaire immuniteit dus opgeheven worden", zegt ze.

'Als hier iemand een zaak van wil maken, kan zijn parlementaire immuniteit opgeheven worden'

Patricia Popelier

Vraag is of iemand meer ruchtbaarheid wil geven aan dit voorval. Iedereen beseft dat Dewinter met deze tweet vooral op zoek is naar aandacht. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) reageert kort en bondig: "We mogen ons niet laten provoceren door Dewinter. Dat heb ik mijn collega’s ook al eerder op het hart gedrukt in de Kamer." 

Onlangs probeerde Dewinter het parlement uit te dagen door het woord 'neger' te gebruiken tijdens het vragenuurtje.

De bewuste tweet van Dewinter: "Zolang ze mekaar afmaken, deel ik dit bericht graag!"
Twitter De bewuste tweet van Dewinter: "Zolang ze mekaar afmaken, deel ik dit bericht graag!"128 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilles Bkk

  belgie, waar een gekende drugdealer meer rechten heeft dan iemand die probeert hem op te sporen

 • LUC VAN DER VEKEN

  Hebben de Rode en de Groene paprika's weer eens overlegd wie aan te spreken voor een statement en De Winter te ondergraven?

 • Leo Duym

  Zolang het media-cordon rond het VB bestaat (niet het politieke cordon), sta ik voor 100% achter Dewinters provocatief optreden. Stel dat het VB niemand had zoals Dewinter, je zou in de VB-hatende media van het VB nauwelijks nog iets horen.

 • erik jagers

  Zeg André herbots, mijn god is FDW niet, maar ik ben zeker dat mocht hij staatssecretaris voor asiel en migratie zijn dat het er heel anders zou uitzien dan bij leugenaar Francken. Hij zou niet dulden dat de socialistische benoemingen in DVZ gewoon bleven zitten en dat het Waalse MR de echte koers bepaalde. In een vrij en democratisch Vlaanderen zou VB al lang in de regering zitten.

 • walter verkest

  André Herbots nooit gehoord van de vrije meningsuiting ? Dewinter durft te zeggen waar het op staat en men kan hem niet tegen spreken ! tenzij personen zoals u die denken het licht te hebben gezien en de waarheid in pacht te hebben ! . Ik ben ook niet altijd akkoord met de manier van converseren van mr Dewinter maar ga niet roepen om zijn burgerrechten af te nemen . U vind Dewinter extreem ! maar u bent het voorbeeld van extreme mening man .