Dewinter richt zich in het Turks tot Erdogan: "Blijf hier weg, dit is ons land"

belga
In de Kamer heeft Filip Dewinter vandaag een pleidooi gehouden om de Turkse president Erdogan en zijn regeringsleden geen toestemming te geven om in ons land campagne te voeren naar aanleiding van een referendum over een geplande Turkse grondwetswijziging. Voor de duidelijkheid herhaalde de Vlaams Belanger zijn boodschap ook nog eens in het Turks.

In verscheidene landen woedt momenteel een debat over de vraag hoe om te gaan met Turkse regeringsleden die campagne willen voeren in Europa met het oog op het referendum van 16 april. Turkse kiezers kunnen zich op die dag uitspreken over een grondwetswijziging die de macht van de president aanzienlijk versterkt.

Regeringspartij N-VA wil een verbod op kiescampagnes met Turkse politici op Europees grondgebied. Filip Dewinter van Vlaams Belang deelt die mening en zei vandaag in de Kamer dat Erdogan en zijn AKP-partij hier niet welkom zijn. "Opdat ze het goed zouden verstaan, zou ik het graag nog eens in het Turks zeggen", aldus Dewinter, die vervolgens zijn beste Turks bovenhaalde en "blijf hier weg, dit is ons land" zei.