Dewinter provoceert met "neger"-uitspraak, maar N-VA'er heeft geweldige repliek klaar

"De immigratie-invasie is een massavernietigingswapen geworden"

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.
BELGA Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.
Kamerlid Dewinter van Vlaams Belang heeft vandaag weer voor opschudding gezorgd in de Kamer. Dewinter stelde premier Charles Michel een vraag over zijn ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel over de vluchtelingenproblematiek en sloot zijn tussenkomst af met de boodschap dat “over 10 jaar, de burgemeester van Antwerpen een Marokkaan een Turk of ... een neger zal zijn". N-VA'er Joël Njengo, zelf geboren in Kameroen, diende Dewinter ondertussen  bijzonder gevat van repliek.

Het parlement liet meteen zijn afkeuring blijken, voor het gebruik van het 'n-woord'. PS-fractieleider Ahmed Laaouej, zelf van Marokkaanse origine, schreeuwde hem toe dat zij misschien wel meer Belg zijn dan Dewinter zelf. "Laat u niet provoceren", raadde Kamervoorzitter Siegfried Bracke de overige parlementsleden aan, terwijl ze Dewinter uitjouwden.

Dewinter verwees naar het interview met de "peetvader van de Open Vld", Herman De Croo van vandaag. "Hij heeft overschot van gelijk. Luister maar eens goed naar uw ouderdomsdeken. Hij zegt dat over 13 jaar 70 procent van de bevolking van Antwerpen bestaan uit niet-Belgen. En over twee generaties zal de burgemeester van Antwerpen een Marokkaan, een Turk of ... een neger zijn. De immigratie-invasie is een massavernietigingswapen geworden om de identiteit en de culturele eigenheid van ons volk en Europa uit te schakelen."

Op vraag van Laaouej besliste Kamervoorzitter Bracke het beledigende woord uit het verslag te laten schrappen.

De Croo gebruikte in het Franstalige tijdschrift Wilfried de term "un noir", wat "een zwarte" betekent en niet "een neger" ("un nègre").

"Bedankt voor uw steun, Filip Dewinter"

Joël Njengo, kabinetsmedewerker van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en bestuurslid van Jong N-VA in Antwerpen, postte op Twitter een gevatte repliek op Dewinters uitspraak. Njengo is geboren in Kameroen, maar groeide op in ons land. "Ik had het anders verwoord, maar bedankt voor uw steun, Filip Dewinter", klonk het laconiek.

Demir wijst De Croo terecht voor "rampzalig migratiebeleid"

N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir is ondertussen niet te spreken over de uitspraken van De Croo. Hij "glundert als een haan met poep tussen zijn tenen", "zwaar ongepast" voor een politicus "die medeverantwoordelijk is voor het rampzalig migratiebeleid", hekelt Demir in een Facebookpost.

"Een politicus die medeverantwoordelijk is voor het rampzalig migratiebeleid maakt zich vrolijk over een coalitie van Turken en Marokkanen die onze steen overneemt? Echt?"

"De realiteit is dat we inderdaad nog maar een paar jaar hebben om de Europese normen en waarden ingang te doen vinden bij iedereen. Daar is decennialang niet in geïnvesteerd door - destijds - minister De Croo. Hij heeft hele generaties nieuwkomers en Belgen laten stikken. Nu staan glunderen als een haan met poep tussen zijn tenen om die nalatenschap, is zwaar ongepast."

In het interview met Wilfried moet ook N-VA-staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het ontgelden. "De politiek van Francken dient nergens voor, enkel om stemmen te ronselen. (...) Prikkeldraad installeren aan de poorten van Europa? Je houdt de eerste 100.000 mensen tegen en wat dan? Wat zullen we doen als het er drie miljoen zijn? We zijn verdorie demagogisch blind", fulmineert De Croo.
650 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • sylvain jaspers

  eender wat ook maar Philip de Winter proberen ze altijd te pakken voor wat dan ook.Spijtig dat er niemand naar luisterd want hij heeft overschot van gelijk.

 • Chris Vandeneede

  Dank u Frits Vandenberge. Ik zie dat ook niet als een beledigend woord. Wat moeten we dan zeggen? Zwarte? Bruine? Medemens met donkere huidskleur? Midden tot Zuid Afrikaan? Kan iemand me zeggen hoe dit politiek moet? En is blanke dan nog steeds correct? Ik weet het niet meer, eerlijk, en ik wil niemand beledigen.

 • Roland Vanlerberghe

  Ge hebt het recht om de toekomst goed of slecht in te schatten, naar mijn mening gaat het slecht worden,......heel slecht.

 • LUC VAN DER VEKEN

  De Croo zegt iets en iedereen lacht er eens mee. De Winter zegt hetzelfde en het valt onder racisme! Het is De Croo die dit jaren geleden mee heeft in de hand gewerkt waar wij nu zitten mee opgezadeld! Nietwaar Mr. De Croo?

 • percy colman

  inderdaad leo, en Gerry geef mij maar den tijd terug toen de g