Dewinter over desastreus resultaat: "Annemans' analyses blijven beter achterwege"

PHOTO_NEWS
"Ik zal Gerolf niet afvallen. Maar zijn uitspraken vond ik mosterd na de maaltijd." In een interview met De Standaard gaat Vlaams Belang-kopstuk in het verweer tegen de uitlatingen van ontslagnemend voorzitter Gerolf Annemans.

"Er moet voor de generatie Dewinter en ikzelf geen elegante uitstap bedacht worden. Wij moeten weg uit de voorlijn, anders kan de partij niet vernieuwen", zei Annemans eerder deze week in 'Terzake'.

Die uitlatingen kunnen bij Dewinter op maar weinig begrip rekenen. "Je creëert geen nieuw boegbeeld door een oud af te slachten. Natuurlijk moeten we aan een verjonging werken. Maar dat wordt een en/en-verhaal. Die jongeren hebben ons potentieel nodig. Door nu allerlei rekeningen te vereffenen, brengt men die vernieuwing in het gedrang."

Zwartepiet
Verder geeft Dewinter aan dat zijn taalgebruik de kiezer niet op stang gejaagd heeft. "Natuurlijk kunnen we over stijl discussiëren. Maar we moeten een eigen profiel opbouwen. Met een zogeheten N-VA-plus gaan we het verschil niet maken. En dan is het gemakkelijk om de zwartepiet aan Filip Dewinter te geven."

Het mag duidelijk zijn: Dewinter ziet voor zichzelf nog een glansrol bij het Vlaams Belang weggelegd, maar de voorzittersverkiezing in oktober, die moet wel onder de jonge generatie gespeeld worden. "In het parlement zitten vier jongeren: Barbara Pas, Tom Van Grieken, Chris Janssens en Barbara Bonte. Laat die jongeren rustig met elkaar overleggen. Ik heb geen zin om dat proces te hypothekeren. Als ik een 'dauphin' naar voor zou schuiven, mag die persoon meteen inpakken."