Dewinter: "Het establishment heeft gewonnen"

BELGA
"Gerolf Annemans belichaamt de vernieuwing van de partij, in die zin dat hij de fakkel wil doorgeven aan de jongere generatie." Dat zei Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter in De Ochtend op Radio 1.

Filip Dewinter raakte zelf verkozen in de Kamer, met meer dan 43.000 voorkeurstemmen, maar zijn partij is ontegensprekelijk de verliezer van deze verkiezingen. "Het is een wrang gevoel om helemaal terug naar af te gaan, maar het zou laf zijn om nu de handdoek in de ring te gooien", zei hij na een korte nacht. "Het establishment heeft gisterenavond gewonnen", vond hij. "N-VA pakt immers geen stemmen af van de traditionele partijen. Dat moet vervelend zijn voor Bart De Wever."

Vlaams Belang en N-VA zijn volgens de Antwerpenaar communicerende vaten geworden. "De kiezers hebben ons ideologisch niet afgestraft. Ze hebben een strategische stem uitgebracht, maar zijn op een vingerknip weer terug."

Gevraagd of er een vernieuwingsgolf zit aan te komen in de partij antwoordde Dewinter: "Gerolf belichaamt zelf die vernieuwing, in die zin dat hij de fakkel wil doorgeven aan de jongere generatie." Die generatie zal het volgens de VB'er weer beter doen bij de volgende verkiezingen. "Dit is ons absoluut dieptepunt, vanaf nu kan het enkel beter worden."