Dewinter en Debie bekogeld met verf en eieren in Duitsland

Filip Dewinter (rechts) en Bart Debie konden niet echt op een hartelijke ontvangst rekenen. (archieffoto)
Filip Dewinter (rechts) en Bart Debie konden niet echt op een hartelijke ontvangst rekenen. (archieffoto)
Filip Dewinter en Bart Debie van Vlaams Belang zijn afgelopen weekend niet bepaald hartelijk ontvangen in Berlijn. Ze werden er bekogeld met verf, eieren en stenen. Het duo was als eregasten uitgenodigd op een meeting van de burgerbeweging Pro-Deutschland in het Rathaus Schöneberg. Linkse tegenbetogers gebruikten geweld om Dewinter en Debie de toegang tot het gebouw te ontzeggen.

Filip Dewinter en Bart Debie waren als eregasten uitgenodigd op een meeting van de burgerbeweging Pro-Deutschland in het Rathaus Schöneberg. Linkse tegenbetogers gebruikten geweld om Dewinter en Debie de toegang tot het gebouw te ontzeggen.

Een duizendtal betogers was samengekomen op het plein voor het oude stadhuis. De politie moest hard optreden en pepperspray gebruiken. Enkele betogers werden gearresteerd. Met veel trek- en duwwerk en onder zware politiebewaking konden Dewinter en Debie toch het stadhuis worden binnengeleid.

Vrijheid van meningsuiting
Bart Debie haalde in zijn toespraak zwaar uit naar de socialistische burgemeester van Berlijn, die er volgens hem voor had gezorgd dat gewelddadige linkse activisten de vrijheid van meningsuiting in de kiem probeerden te smoren. Hij feliciteerde zijn voormalige collega's van de Duitse politie met hun kordate optreden.

Voor Filip Dewinter was het de tweede onaangename confrontatie met geweld in korte tijd. Onlangs werd hij in Antwerpen op de Grote Markt door een hond in de buik gebeten. (ypu)