Dewinter: “Als die Chinees een spion was, dan ben ik James Bond”

Photo News
Filip Dewinter gaat klacht indienen bij Comité I, het orgaan dat toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in ons land. Dat zegt hij aan Radio 2, nu hij gelinkt wordt aan een vzw die verdacht wordt van Chinese spionage.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Filip Dewinter is jarenlang adviseur geweest bij een vzw die door de Staatsveiligheid verdacht wordt van Chinese spionage. Hij kreeg onkosten vergoed en had zelfs een ontmoeting met een directeur van de federale politie in opdracht van de Chinezen, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Het parket bestudeert het dossier.

Maar het Vlaams Belang-kopstuk is niet te spreken over het rapport dat gelekt is. “De staatsveiligheid lekt een rapport dat anderhalf jaar oud is, blijkbaar om mij te schaden,” zegt Filip Dewinter op Radio 2 Antwerpen. “Ik heb dat rapport nooit mogen inkijken. De staatsveiligheid heeft mij en andere politici hierover nooit verwittigd. Men moet eens onderzoeken hoe dit soort geheime rapporten tot bij de pers geraken.”

Dewinter wist naar eigen zeggen niet dat de man die verantwoordelijk is voor die vzw een spion was. “Als hij een spion was, was ik James Bond. Alles wat ik ooit gedaan heb, zoals mensen ontvangen in het parlement, dat lijkt me niet echt veel met spionage te maken te hebben. Het lijkt mij allemaal zeer van de pot gerukt.” 
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Tony Vandermaelen de film komt in de zalen in 2019 . En de Bond girl is heel waarschijnlijk Madam NON. Of misschien Madam Onckelinckx? Wie weet?

 • Luc Sockeel

  Of dit nu klopt of niet ? Maar 1 ding klopt wel : hij zal er wel een dikke boterham aan verdiend hebben

 • Leo Peeters

  Gerry Cle zegt: Als De Winter onschuldig is moet hij toch niet bang zijn van het onderzoek naar de spionage activiteiten van die vzw -- Dewinter is niet bang voor het onderzoek, integendeel, wie niets misdaan heeft, heeft niets te vrezen. Maar hier zitten we in de politiek; een beschuldiging werkt electoraal meestal nefast. Zelfs al er bewezen wordt dat je niets misdaan hebt, blijft bij velen de kwaadwillige twijfel.

 • José Gonzales

  Filip je hebt gelijk. De overheid staat blijkbaar aan de kant van de corrupte partijen.

 • lily De de smet

  Overschot van gelijk heb je Filip De WInter