Dewael pleit voor regionaal crisiscentrum na rellen

Patrick Dewael.
UNKNOWN Patrick Dewael.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael is voorstander van een soort regionaal crisiscentrum dat bij noodgevallen preventiediensten van verschillende Brusselse gemeenten snel met elkaar in contact moet brengen. Dat heeft hij vandaag gezegd na een korte ontmoeting met preventiewerkers, de burgemeester en de schepen van preventie van Anderlecht naar aanleiding van de rellen in de Brusselse gemeente eind vorige maand.

"Gemeenteoverschrijdend"
"Er is nood aan een soort centrum dat gemeenteoverschrijdend kan werken op vlak van preventie. Dat gebeurt nu al op politioneel vlak, maar de recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat hier ook op vlak van preventie nood aan is", aldus Dewael. Hij is als minister van Binnenlandse Zaken ook verantwoordelijk voor de subsidiëring van preventie- en veiligheidscontracten.

"Noodzaak"
De Anderlechtse burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven verduidelijkte dat hij groot voorstander is van een dergelijke samenwerking. "De noodzaak is er, vooral omdat drie op de vier onruststokers niet uit onze gemeente kwamen. Ook de mogelijkheid van een nauwere samenwerking met de spotters bij de voetbalsupporters is iets wat we gaan onderzoeken", aldus de burgemeester.

Apart hoofdstuk
Van Goidsenhoven verduidelijkte dat er in het zonale veiligheidsplan dat momenteel wordt opgesteld in zijn gemeente een apart hoofdstuk zal worden gewijd aan de noodzaak tot samenwerking van de preventiediensten. "Dit hoofdstuk ga ik op de volgende conferentie van de burgemeesters van Brussel ter sprake brengen en ik ga mijn collega-burgemeesters aansporen om hetzelfde te doen", aldus de Anderlechtse burgervader.

"Middelen genoeg"
Volgens Dewael hebben de preventiewerkers waarmee hij rond de tafel zat, duidelijk gezegd dat er momenteel wel middelen genoeg zijn. "Alleen moet het effect nog gemaximaliseerd worden door een betere samenwerking", aldus de minister.

De Anderlechtse schepen van Preventie Fatiha El Ikdimi (cdH) bedankte minister Dewael ten slotte voor zijn interesse in de lokale preventiewerking. Ook zij benadrukte dat de recente gebeurtenissen duidelijk hebben aangetoond dat er werk moet gemaakt worden van een intergemeentelijke samenwerking. (belga/svm)