Dewael over uitspraken Dewinter: "Onvervalst fascisme"

Tijdens het vragenuurtje had Dewinter gesteld dat het beter zou zijn om, in plaats van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee uit het water te redden, ze een kompas te geven zodat ze weten hoe ze moeten terugzwemmen.
PHOTO_NEWS Tijdens het vragenuurtje had Dewinter gesteld dat het beter zou zijn om, in plaats van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee uit het water te redden, ze een kompas te geven zodat ze weten hoe ze moeten terugzwemmen.
Kamerfractieleider Patrick Dewael (Open Vld) heeft in de Kamer uitspraken van Filip Dewinter (Vlaams Belang) bestempeld als "onvervalst fascisme". Tijdens het vragenuurtje had Dewinter gesteld dat het beter zou zijn om, in plaats van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee uit het water te redden, ze een kompas te geven zodat ze weten hoe ze moeten terugzwemmen. "Ik aanvaard dit niet en zal daar tot op het laatste blijven tegen protesteren", aldus Dewael.

Het is niet de eerste keer dat Dewael het "fascisme" van Dewinter aan de kaak stelt. Hij deed dat eerder al in het Vlaams parlement, toen de Vlaamse liberaal nog Vlaams minister-president was en Dewinter fractieleider voor Vlaams Belang. "Ik wil met klem protesteren tegen deze voorstelling van de zaken", stelde Dewael vandaag. "Dit is een lid van deze Kamer onwaardig".

"Dat de kiezers ons afvaardigen naar het parlement, betekent ook dat we onze mening vrij mogen uiten en dat we niet telkens om de oren moeten worden geslagen met fascist, nazi of erger", reageerde Dewinter.

Hij bestempelde zijn uitspraak als een boutade om aan te geven dat het beleid ervoor moet zorgen dat de vluchtelingen niet in gammele bootjes stappen. "Ik zal blijven spreken en ik zal de taal van de Volksstraat spreken, niet die van de Wetstraat", aldus nog Dewinter.