Dewael betwijfelt uitspraak Jambon: echt meer Soedanezen in ons land na stopzetting uitwijzingen?

 Patrick Dewael (Open Vld).
BELGA Patrick Dewael (Open Vld).
Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld in de Kamer, betwijfelt dat er sinds het stopzetten van de uitwijzingen veel meer Soedanezen in ons land zijn toegekomen. Dat zei hij in De Zevende Dag op Eén.

Door het stopzetten van de uitwijzingen zijn de afgelopen weken fors meer Soedanezen in ons land terecht­gekomen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdag in het Canvasprogramma De Afspraak. Hun aantal is exponentieel toegenomen, zei ­Jambon.

De minister had geen officiële cijfers, maar sprak over honderden extra mensen. Die gegevens zijn verzameld tijdens de voedselbedeling in de buurt van het Noordstation in Brussel.

Geen zwakke schakel

"Heeft hij die geïdentificeerd?", vroeg Patrick Dewael zondag. "Hoe weet hij dat dat Soedanezen zijn? Dat is juist de hetze geweest die we net gehad hebben. Mensen die hier illegaal zijn, moeten op de een of andere manier worden geïdentificeerd."

De minister heeft volgens Dewael wel gelijk dat er geen zwakke schakel in de ketting mag komen, omdat we anders een aanzuigeffect creëren. "Mensensmokkelaars zoeken landen op waar het hapert. Zo waren er in 2000 in één jaar tijd 42.000 asielaanvragen in België. Dus je moet een beleid voeren in overleg met de Europese partners."

 Dewael beloofde ook Theo Francken (N-VA) in het oog te zullen blijven houden. "Je moet een onderscheid maken tussen de inhoud van het beleid en de communicatie. Die is veel te selectief. Hij communiceert nooit over het feit dat het aantal humanitaire visa nooit zo hoog heeft gelegen. Het is een beleid met veel menselijke trekken en die merk ik veel minder. Partijen mogen daar voor hun communicatie kersen uit plukken, maar een staatssecretaris moet het hele plaatje tonen." 
105 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gilbert Vermeersch

  Mr. Dewael, ik moet u na de zoveelste Verhofstadt, BHV, Turteltax, Ghelamco, enz.-schandaal volledig bijtreden. Jullie hooghartige blauwe-lintjes-styl die de burger constant met woord en daad bedriegt is echt niet die van BDW, Francken, Jambon&Co.

 • Tom Faes

  Bij de nva communicatie zitten er altijd twee of drie moeilijke woorden in die achterban niet verstaan en dus zullen ze wel gelijk hebben want toegeven dat iets niet verstaat 'tja , de nva achterban 'tja , vraag maar eens aan Jokke.

 • Roland Vanlerberghe

  Als je van oordeel bent dat je wasmiddel niet goed genoeg werkt dan neem je een ander merk, hetzelfde doen wij met onze politieke partijen, we kopen een ander product, of het nu de NVA is of de OVLD is die in mijn zakken zit maakt me niet uit, met uitzondering van dat laatste doet de NVA een veel betere job.

 • Gerry Cle

  Patrick Dewael heeft voor 200% gelijk. Het immigratiebeleid van deze regering is over het algemeen heel humaan en goed. Francken doet goed werk. Alleen mogen de NVA supporters dit niet weten en communiceert Francken alsof hij een heel streng asielbeleid voert. Die 'supporters' geloven zelfs dat Dewael, het huidige beleid dat hij met veel vuur verdedigt, wil aanpassen naar een open grenzen beleid. Te gek voor woorden.

 • jean driesen

  De oppositie heeft er na Peeters(CD&V)een nieuw lid bij. Dewael heeft kleur bekend. Voortaan zal hij de hetze tegen NVA steunen. NVA zal slapend rijk worden.