Deurwaarders nemen zestig werken van Banksy in beslag in Brussel

Een van de in beslag genomen werken.
Photo News Een van de in beslag genomen werken.
Gerechtsdeurwaarders hebben gisterenavond een zestigtal kunstwerken van straatkunstenaar Banksy, ter waarde van 15 miljoen euro, verzegeld in de voormalige Delhaize-supermarkt op de Waterloosesteenweg in Elsene. Dat meldt de Franstalige krant L’Echo. 

Het gebouw doet sinds september dienst als een gigantische tentoonstellingsruimte van straatkunst en graffiti. Strokar, de organisatie achter de exporuimte, zegt dat ze gisterenochtend zelf een eenzijdig verzoek in kort geding heeft ingediend om beslag te laten leggen op de kunstwerken. De advocaat van Strokar, Stanislas Eskenazi, bevestigt die informatie.

Werken niet goed verzekerd

De onderneming van Steve Lazarides, de ex-manager van Banksy en de eigenaar van de meeste tentoongestelde werken, had vorige vrijdag Strokar in gebreke gesteld. Lazarides zou niet op de hoogte zijn gesteld van de tentoonstelling en zijn akkoord niet gegeven hebben. Volgens Strokar zou de Duitse firma On Entertainment ten onrechte beweren dat het de rechtmatige eigenaar zou zijn van de rechten van de kunstwerken. Dat bedrijf had zelf contact met Strokar opgenomen om de tentoonstelling aan te bieden.

Omdat de betrokkenheid van Strokar zich beperkt tot een contract met het Duitse bedrijf On Entertainment, waarin het de exporuimte ter beschikking stelt, zegt Strokars advocaat Eskenazi dat de vzw niet rechtstreeks verantwoordelijk is. Maar omdat de twee ondernemingen (On Entertainment en het bedrijf van Lazarides, red.) de exploitatierechten claimen, en de werken bovendien niet naar behoren verzekerd zijn, schakelde Strokar Eskenazi in om beslag te laten leggen op de werken. Strokar trekt zich nu terug, zodat beide partijen onderling de zaak kunnen afhandelen.

“Oplichting”

“Dit lijkt op oplichting, want mijn cliënt is misbruikt”, zegt Eskenazi. “Sinds vrijdag stapelen de bezwarende elementen tegen de Duitse onderneming zich op. Strokar vroeg me om het passief van het bedrijf na te trekken en ik stelde vast dat het op niets berust. Het bedrijf heeft 25.000 euro aan kapitaal en de rekeningen gaan in het rood. De documenten over de verzekering van de kunstwerken waren in wezen een verbrekingsattest in een vreemde taal. Het exploitatiecontract, dat ze ons pas eergisteren bezorgden, vermeldde uitdrukkelijk dat de toelating van de eigenaars nodig was om de werken te verplaatsen.”

Negentig procent van de winst van de tentoonstelling ging naar het Duitse bedrijf, tien procent naar Strokar. De tentoonstellingsruimte in de oude Delhaize van Elsene blijft wel open: er zijn nog steeds talloze andere kunstwerken te zien van hoog aangeschreven straatkunstenaars. 

Bekijk ook: 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudolf Jacobs

    hoeveel van de belgische of brussels politici zitten er hier weer mee tussen?

  • Ben Strubbe

    Banksy is zwaar 'overrated'. Ik begrijp niet hoe iemand die man een kunstenaar en zijn werken kunst kan noemen.

  • Dieter Desmet

    Banksy bestaat helemaal niet... Is gewoon een witwashandeltje.