Deurwaarder aan de deur bij ministers: regering moet 500.000 euro dwangsommen betalen aan kinderen IS-strijders

De tien kinderen van IS-strijders bevinden zich nu in het Syrische gevangenenkamp Al Hol. Het jongste is 6 maanden, het oudste 7 jaar.
. De tien kinderen van IS-strijders bevinden zich nu in het Syrische gevangenenkamp Al Hol. Het jongste is 6 maanden, het oudste 7 jaar.
De advocaten van tien kinderen van IS-moeders sturen een deurwaarder langs bij de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken. Ze willen de overheid op die manier dwingen de kinderen, die samen met hun moeders in het Syrische kamp Al-Hol zitten, naar ons land te repatriëren. Dat zeggen meesters Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir vandaag in het Nieuwsblad en De Standaard.

De drastische demarche volgt op de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter. Die besliste dat de tien kinderen consulaire bijstand en identiteits-, administratieve of reisdocumenten moesten krijgen, opdat ze onder begeleiding naar België konden reizen. De rechtbank gaf de regering zes weken de tijd om het vonnis uit te voeren. Zo niet, moest de staat 5.000 euro dwangsom betalen per kind en per dag vertraging.

Die periode is intussen voorbij. De dwangsommen zijn ondertussen opgelopen tot 503.000 euro. Omdat de regering ze tot op vandaag niet betaalt, gaan de advocaten nu over tot bewarend beslag. Als de regering nu niet betaalt, wordt dat beslag ook effectief uitgevoerd. Volgens de advocaten volstaan de inspanningen die de regering deed niet, en doet ze vooral alsof ze moeite doet. 

Lees meer in HLN+: België moet dwangsommen betalen als het IS-kinderen niet terughaalt: “Maar we willen dat geld helemaal niet”
118 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne Vanhoegaerden

  Hoeveel kinderen hebben de Belgische nationaliteit? Hoe kan men beslag nemen op iets dat niet van de regering is daar alles betaald werdt met mijn en ons geld dus worden wij aangeklaagd

 • Gino Sinnesael

  "De wetten van het Belgische volk" worden toegepast: allemaal opgesteld door Belgische politici!

 • judith wouters

  Hier is toch helemaal iets niet in orde.. die Lahlali werkt voor is.

 • Leopold Vanhoof

  En dan krijgt men schrik van nieuwe verkiezingen. Denkt men nu echt op deze wijze nog enig toenadering en begrip te krijgen tussen de lokale bevolking en allochtonen van welke aard ook. Eerst bedreigingen uiten, vrijwillig vertrekken om ginder de mensen in miserie te storten en dan nog rijk worden op onze kap. Te gek voor woorden.

 • Hans De Smedt

  Van die 500000 euro gaan toch de kosten af voor de reis, de advocaten, de rechters de opvang, de ziekenhuizen, hun leefloon, hun kindergeld, hun psychiaters, hun woonst, hun begeleiding etc...hoop ik.