Dertigtal Roma van terrein in Schaarbeek verdreven

Google Street View
De politie heeft vandaag een dertigtal Roma verwijderd van een terrein aan de moestuinen van de Navezstraat in Schaarbeek. Dat is vernomen van het collectief "Plan B", dat onder meer tuiniers, imkers en buurtbewoners verenigt. De Roma moesten weg om veiligheidsredenen; vlak bij het kamp komt er een elektrische installatie. Leefmilieu Brussel heeft bovendien de toegang tot de site verboden omdat er vervuilende stoffen in de bodem gevonden zijn.

"De politie kwam rond 06.30 uur ter plaatse om de Roma te verwijderen", zegt Clémentine Delahaut van Plan B. "Het gaat om Roemeense families die nooit hun beklag gedaan hebben over hun levensomstandigheden. Sommigen van hen werken."

De moestuinen van 1,2 hectare bevinden zich op een stuk grond tussen de Navezstraat en de spoorweg en worden al sinds de jaren dertig bewerkt. Het terrein is eigendom van spoorwegnetbeheerder Infrabel. De gemeente Schaarbeek heeft sinds 2014 het administratief beheer in handen, op vraag van de tuiniers.

"Een recente bodemanalyse toont aan dat de bodem onder meer asbest, lood en zink bevat. Deze analyse, die wordt gebruikt als voorwendsel om de Roma te verdrijven, werd echter nog niet openbaar gemaakt", aldus nog Clémentine Delahaut, die betreurt dat er geen oplossing werd gezocht via gezamenlijk overleg met alle betrokkenen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.