Dertiger voert liefst 300.000 chatgesprekken om naaktbeelden van jongens vast te krijgen

Hasselaar (33) doet zich voor als veertienjarig meisje

Een man kijkt naar zijn webcam. ANP XTRA ROOS KOOLE
ANP XTRA Een man kijkt naar zijn webcam. ANP XTRA ROOS KOOLE
Een 33-jarige man uit Hasselt riskeert acht maanden cel met probatie-uitstelomdat hij zich via een vals account op Facebook voordeed als een veertienjarig meisje en zo jongens kon overtuigen om zich voor de webcam uit te kleden of te masturberen. Hij voerde op acht jaar tijd maar liefst 300.000 chatgesprekken. 

De man schaamt zich diep en heeft intussen therapie gezocht voor zijn grensoverschrijdend gedrag. "Ik was niet de persoon die ik wilde zijn", verklaarde hij aan de rechtbank.  De Hasselaar is de mening toegedaan dat hij geen geweld heeft gebruikt. Daar staat tegenover dat het gebruik maken van een list ook wordt beschouwd als geweld met bedreiging.

"Vanaf zijn arrestatie legde cliënt meteen duidelijke verklaringen af. Hij had in een virtuele wereld elke zin voor realiteit verloren. Hij gaf zich uit als minderjarig meisje en wilde zo foto's en filmpjes bekomen. Er is geen betwisting over het aanzetten tot ontucht bij minderjarigen. Hij had zeker geen behoefte seks te hebben met minderjarigen. De verspreiding van dat beeldmateriaal wordt wel betwist, " zo pleitte zijn raadsman Raf Sterken, die de Hasseltse correctionele rechtbank vroeg de gunstmaatregel van de opschorting van straf in overweging te nemen. Bij beklaagde werd door de gerechtspsychiater geen pedofiele stoornis vastgesteld. 

Naar eigen zeggen had beklaagde geen kinderpornografisch materiaal verspreid via het filesharing-programma dat hij op zijn computer had staan. De openbare aanklager sprak toch van een zestal gigabyte.

Jonger dan 16

Volgens het openbare ministerie was de man eerlijk geweest na zijn arrestatie. Hij voerde tussen 2011 en 2016 seksueel getinte chatgesprekken met minderjarigen jonger dan zestien jaar. Een nu zeventienjarig slachtoffer uit Oost-Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij met zijn ouders voor een bedrag van 5.750 euro. Advocaat Jan Swennen vroeg ook een contactverbod.  "De beklaagde maakte misbruik van de seksuele integriteit van minderjarigen. Als je zoiets onder die intentie doet, gaan alle alarmen af”, zegt meester Jan Swennen, die een slachtoffer vertegenwoordigde. “De impact daarvan is zeer groot op mijn cliënt. Hij werd er op aangesproken en kreeg psychische problemen. Op school werd hij uitgelachen."  Voor dit slachtoffer werd een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s gevraagd. Uitspraak volgt op 2 november. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.