Dertig maanden cel voor mensensmokkel op snelwegparking E40

Een medewerker van een privébewakingsfirma op de snelwegparking in Mannekensvere.
Bart Boterman Een medewerker van een privébewakingsfirma op de snelwegparking in Mannekensvere.
De Brugse correctionele rechtbank heeft drie twintigers uit Irak veroordeeld tot 30 maanden effectieve gevangenisstraf voor feiten van mensensmokkel. Op de snelwegparking in Mannekensvere probeerden ze negen vluchtelingen in vrachtwagens te verstoppen.

In de nacht van 9 op 10 februari 2017 stelde de politie heel wat beweging vast op de parking langs de E40 in Mannekensvere. Een groepje vluchtelingen hield zich verborgen achter een gebouwtje, terwijl de mensensmokkelaars een geschikte vrachtwagen richting Calais uitzochten. Op die manier wilden ze de vluchtelingen het Verenigd Koninkrijk binnenloodsen.

De smokkelaars vonden blijkbaar geen geschikte vrachtwagen, want rond 4 uur werden de vluchtelingen opgepikt door een Opel Zafira. De politie kwam tussenbeide en stelde vast dat er maar liefst negen mensen, onder wie drie minderjarigen, in het voertuig zaten. Het jongste slachtoffer was amper drie jaar oud.

Het parket vroeg om de aanhouding van drie verdachten, maar de onderzoeksrechter ging daar niet op in. De Irakezen kwamen begin december zoals verwacht niet opdagen voor hun proces in de Brugse correctionele rechtbank. De rechter heeft hen bij verstek veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf en een geldboete van 72.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Hun onmiddellijke aanhouding werd bevolen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • didier de coster

  das geen straf naar ne kado , drie jaar wordt niet uitgezeten dus morgen starten ze terug dank u apeland

 • roland peeters

  Om een hond over te smokkelen krijgt ge een zwaardere straf.2018,een nieuw jaar met dezelfde wereldvreemde rechters.

 • Hedwig Jacobs

  Tot 36 maanden worden straffen niet uitgevoerd, dus mocht beschikken en tot de volgende keer.

 • julia Gosseye

  Hoe lang gaat het duren eer ze vrij komen en ze kunnen herbeginnen ?

 • Danny Willems

  die onderzoeksrechter mag voor mijn part zijn C4 krijgen! Hij is totaal niet geschikt voor de job! het gaat over Irakezen dus de kans dat ze verdwijnen is zeer groot, neem daarbij dat er zoiets als snelrecht bestaat waarvoor dit soort misdrijf zeker geschikt is. Ondertussen zijn ze waarschijnlijk in een ander land of nog erger terug in België bezig met nieuwe smokkel! m.a.w. deze onderzoeksrecht werkt mee met mensensmokkel ipv ze te bestrijden. Ontslaan aub