Dertien verdachten opgepakt in onderzoek naar internationale drugsorganisatie

THINKSTOCK
In België en Nederland zijn woensdag in totaal dertien mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een internationale organisatie van drugssmokkelaars en -handelaars. De organisatie zou de afgelopen maanden grote hoeveelheden verdovende middelen ingevoerd hebben, zowel vanuit Marokko als vanuit Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Dat meldt de federale politie vandaag.

Het onderzoek naar de organisatie begon maanden geleden al en werd gevoerd door de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde, onder leiding van het parket Halle-Vilvoorde. Daarbij werd intensief samengewerkt met de douanediensten op de luchthaven Brussels Airport, de Nederlandse Justitie en de politiediensten van de regio's Eindhoven, Breda, Rotterdam en Amsterdam.

Uit dat onderzoek bleek dat de organisatie zowel in België als in Nederland actief was en zowel via Brussels Airport als via de Antwerpse haven grote hoeveelheden drugs invoerde.

Huiszoekingen
Woensdag vielen de speurders binnen op verschillende adressen in het Brusselse en in Nederland. Daarbij werden in België zeven verdachten opgepakt, die door de Brusselse onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. In Nederland werden zes mensen van hun vrijheid beroofd op basis van evenveel Europese aanhoudingsbevelen.

Tijdens de huiszoekingen troffen de speurders onder meer belangrijke geldsommen aan. De drugshond reageerde ook positief op een Mercedes die uitgerust bleek te zijn met een verborgen schuilplaats om drugs in te vervoeren. Dat voertuig werd in beslag genomen.