Dertien mensen met autisme stappen naar rechter omdat zorgbudget daalt

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Dertien mensen met autisme starten een rechtszaak tegen het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Ze vechten aan dat hun budget voor gespecialiseerde hulp en begeleiding vanaf 1 januari wordt verminderd, meldt de VRT vandaag. Het gaat om mensen die begeleid zelfstandig wonen en op termijn tot 30 procent moeten inleveren op hun persoonsvolgend budget.

Sinds 2017 krijgen volwassenen met een handicap zelf een budget van de Vlaamse overheid om zorg mee in te kopen. Hoe hoog hun budget is, hangt in principe af van hoeveel zorg ze nodig hebben. Maar toch zijn er historisch gegroeide verschillen: mensen met een beperking krijgen nu nog vaak een lager of hoger budget, naargelang de instelling waar ze verblijven of de dienst waarop ze een beroep doen. 

Herverdeling

Die oude ongelijkheden wil het VAPH vanaf 1 januari geleidelijk wegwerken voor 20.000 volwassenen met een handicap. Bijna de helft gaat meer budget krijgen, maar de rest gaat minder krijgen. Vaak gaat het om 10 tot 20 procent meer of minder, maar voor een minderheid stijgt of daalt het budget met 30 procent of meer. Het gaat niet om een besparing, maar om een herverdeling van de budgetten.

Het VAPH verzekert dat het met de aanpassing van het persoonsvolgend budget (PVB) de personen met een handicap niet in de kou laat staan. “Ze hebben recht op dezelfde zorg en ondersteuning, en indien dat moeilijk wordt bieden we zowel de personen met een handicap als de zorgverstrekkers extra ondersteuning aan”, zegt woordvoerster Karina De Beule.

Bijstand

Het VAHP begrijpt dat een verlaging van het persoonsgebonden budget problematisch kan zijn voor mensen met een handicap, zeker omdat sommige zorgverstrekkers niet dezelfde dienst kunnen aanbieden voor minder geld. “Maar er zijn wel middelen vrijgemaakt om bijstand te verlenen bij de onderhandelingen met de zorgaanbieders over de hulp die ze kunnen bieden met het aangepast budget of om te kijken of ze bij een andere zorgaanbieder terechtkunnen”, aldus De Beule. Daarenboven biedt het VAPH coaching aan de zorgvoorzieningen, waarvoor 23 organisaties zich al hebben ingeschreven.

De Beule wijst erop dat in de brief waarin de personen met een handicap werden geïnformeerd over de gewijzigde budgetten, ook gemeld werd dat ze naar de arbeidsrechtbank konden stappen. “Dat is hun recht, en hoewel we alle dossiers goed hebben gecontroleerd, kan het altijd dat mensen argumenten hebben dat de beslissing voor hen toch niet eerlijk is”, zegt ze. Ze benadrukt ook dat het budget niet daalt bij mensen met één bepaalde aandoening, maar dat gekeken wordt naar de zorgnood.

Inzage

Volgens Filip Heymans, de advocaat van de dertien mensen met autisme die naar de rechtbank stapten, is het niet duidelijk of er rekening gehouden werd met de zorgzwaarte, aangezien de beslissing over de verlaging niet werd gemotiveerd. Door naar de rechtbank te stappen, krijgen ze nu inzage in hun dossier.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luciano Van As

  In de 40.000 euro per jaar als budget per persoon, vind ik eerlijk gezegd ook wat overdreven. Dit kan en moet voor minder geld. We moeten allemaal besparen, er zijn mensen die zulk bedrag nog niet verdienen als ze werken per jaar!? Vele mensen aanzien het als een verworven recht en dat is zeker niet de bedoeling.

 • Jo Hendrik

  Het is een schandaal wat er in Belgie gebeurd en dit op alle vlak Mijn zoon heeft autisme en ik kan hun goed begrijpen

 • Ria Bauwelinck

  Schandalig is het! Mensen die het nodig hebben moeten het afgeven. Anderen die hier binnenkomen krijgen het zo! Wanneer komt er eindelijk eens een regering met verstand en juist beleid? En niet een regering van verliezers die alles om zeep helpt.

 • Vaneylen Pierre

  De job met toekomst advocaat , advocaat en advocaat . De economie gat er wel bij varen.

 • Steven Pauwels

  De vraag is HOE het VAPH garandeert dat die personen met een beperking dezelfde ondersteuning blijven krijgen. Wel, ze verplicht gewoon de betreffende organisaties ertoe. Stel dat je aannemer verplicht zou worden je huis voor 30% minder te bouwen. Is er iemand die gelooft dat die aannemer dat kan? Denk je dat je een even kwalitatief huis gaat krijgen? En wie is daaraan schuldig: de aannemer, of degene die met een onrealistische verplichting afkomt?