Dertien aanhoudingen bij betoging in Antwerpen

(archieffoto)
UNKNOWN (archieffoto)

In Antwerpen zijn bij een pro-Palestijnse betoging van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) dertien mensen bestuurlijk aangehouden, meldt de lokale politie. Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt heeft aangeboden de situatie volgende week ter plaatse te gaan bespreken.

Grote politiemacht
De betoging vertrok aan het Sint-Jansplein en eindigde daar ook rond 16 uur. Ze verliep vrij rustig, al was er veel kabaal van scanderende jongeren. De Arabisch Europese Liga had opgeroepen om bij de betoging, die voornamelijk door vrouwen kinderen bevolkt werd, aan te sluiten. Daardoor liepen er ook mannen mee in de staart van de manifestatie. Met de manifestaties van woensdag en zaterdag in het achterhoofd was de politie massaal aanwezig om eventuele incidenten te vermijden. Zover kwam het niet.

Vredesgebed Joodse gemeenschap
Inmiddels laat de Joodse Gemeenschap weten een vredesgebed te organiseren voor vrede in de Gazastrook en het welzijn van de Israëlische militairen. De politie zal ter bescherming aanwezig zijn rond de synagoge in de Zurenborgwijk. Via een interne sms werden Antwerpse Joden zondag nog gewaarschuwd om uit de buurt van het Sint-Jansplein te blijven.

"Wagelijke Jodenhaat"
Antwerps Open-Vld gemeenteraadslid Annick De Ridder zegt in een reactie te walgen van de Jodenhaat die door minderjarige allochtonen wordt geuit. "Sommigen weten niet eens waar de Gazastrook ligt", zegt De Ridder. " Ik veroordeel ook het geweld in de Gaza-strook, maar de slachtoffers aan Israëlische kant worden te vaak vergeten." Volgens De Ridder lijdt de Joodse gemeenschap onder deze explosieve situatie. "Een minderheid van ettertjes verpest het voor de andere moslims in Antwerpen. Het is tijd dat de allochtone gemeenschap die het wel goed meent, zich laat horen in deze discussie", besluit De Ridder. Er komen volgens haar sowieso debatten in de Antwerpse gemeenteraad over de kwestie. Mogelijk zal de discussie gevoerd worden op een extra gemeenteraad waar het Vlaams Belang toe opriep. (belga/vsv)