Derde verdachte opgepakt voor Antwerpse bankkraak, tweede verdachte ook aangehouden

Koba M. (links) was de eerste verdachte die maandag werd opgepakt. Tweede verdachte Giorgi K. (rechts) is ook van Georgische afkomst.
RV Koba M. (links) was de eerste verdachte die maandag werd opgepakt. Tweede verdachte Giorgi K. (rechts) is ook van Georgische afkomst.
Twee collega’s van een transportbedrijf uit Wommelgem zitten allebei in de gevangenis als verdachten voor de bankkraak op het BNP Paribas Fortis-filiaal op de Belgiëlei in Antwerpen. Het gaat om Giorgi K. (28) en zijn vriend Koba M. (27). Zij zijn allebei aangehouden. Vanmorgen is nog een derde verdachte opgepakt, meldt het Antwerps parket vanavond. Hij komt pas morgen voor de onderzoeksrechter. 

Gisteren in de vooravond werd Giorgi K. in zijn appartement in Berchem gearresteerd. Dat gebeurde zonder veel machtsvertoon. “Zes agenten in burger belden rond 18 uur aan de woning aan. De man was blijkbaar thuis want hij liet hen  via de parlofoon binnen”, vertelt een buurman.   

De Georgiër wordt verdacht van lidmaatschap aan een criminele organisatie.  Speurders hebben zijn vingerafdrukken aangetroffen op spullen die in het kelderappartement in de Nerviërsstraat werden achtergelaten. Giorgi K. geeft toe dat hij in het appartement was maar dat hij niets gezien heeft van de voorbereidingen van de tunnelkraak.

Giorgi K. is een jeugdvriend van de eerste verdachte Koba M. die maandagavond al werd opgepakt. Hij verschijnt morgen voor de raadkamer.  Beide mannen ontkennen iets met de tunnelroof te maken te hebben. Zijn advocaat Tim Smet laat weten dat Giorgi K. aanstaande dinsdag voor de raadkamer verschijnt. Die beslist dan of zijn aanhouding nog verlengd wordt. 

Tweede verdachte Giorgi K. is ook van Georgische afkomst.
rr Tweede verdachte Giorgi K. is ook van Georgische afkomst.

Met deze arrestaties  wordt het duidelijk dat de tunnelkraak het werk is van  een bende Georgische jongeren die al geruime tijd in Antwerpen wonen. De federale recherche heeft nog andere verdachten in het vizier.  

Koba M. en Giorgi K. kennen mekaar ook omdat zij een tijdje voor dezelfde transportfirma hebben gewerkt. Koba M. werd er ontslagen omdat hij opgehaalde elektrische toestellen niet bij Recupel afleverde. Tweede verdachte Giorgi K. werkt er nog altijd. 

Dertig kluizen

De tunnelkraak werd vorige zondagnamiddag ontdekt. Toen ging het trilalarm af in het BNP Paribas-filiaal op de Belgiëlei in Antwerpen. Krakers waren via twee zelfgegraven tunnels en via de riolering tot in de kluizenzaal van de bank doorgedrongen.

De voorbereiding was indrukwekkend. De bende moet haar slag  weken hebben voorbereid. De tunnels waren gestut en uitgerust met elektriciteit en verlichting.  Maar de kraak zelf was amateuristisch. De bankrovers werden verrast door het alarm en moesten vluchten toen zij amper 20 tot 30 kluizen hadden opengebroken. Op hun vlucht lieten zij tal van sporen na.

Verdacht pakje

Bij het dichtmaken van de tunnels vonden arbeiders donderdagmiddag een verdacht pakket. Op het verdacht voorwerp zou iets geschreven staan in een vreemde taal. Het werd gevonden tussen het puin en de zandzakjes aan de tunnel die de bankrovers gegraven hadden. “Het labo komt het voorwerp ophalen, het kan mogelijk belang hebben voor het onderzoek naar de bankkraak van afgelopen zondag”, laat de politie weten. 

Koba M. was de eerste verdachte die maandag werd opgepakt.
RV Koba M. was de eerste verdachte die maandag werd opgepakt.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Laat criminelen hun gezicht zien. Weg met die vorm van privacy.

 • Peter Rousseeuw

  Als dat werkelijk zo is, dan zijn het geen slimme, want binnen de twee uur zit je op de vlieger ! Ferm gedaan toch. Geen slachtoffers gelijk sommige maken voor amper 10€.

 • Eric Loyens

  Toch knap zo een roof en wat met de kluisjes ik denk dat daar de grootste criminelen zitten zwart geld diamanten ,goud maar die zwijgen als een graf haha als men tijdens het proces gaat vragen wat is de buit dan roepen die allemaal niks want hun kluisje was zogezegt leeg

 • Francois Van Mol

  We zijn 1 week verder ,en 3 man opgepakt. Geen camerabeelden . Rellen Brussel ,camerabeelden en alles in de hens gezet. 0 aanhoudingen ,begrijpen wie begrijpen kan.

 • Leon Mertens

  Het kan allemaal en misschien is het wel opgezet spel ,daar zit veel meer achter !,,