Derde verdachte in de cel voor rol in kluisdiefstal

Buurtonderzoek in de Ruddervoordestraat in Zedelgem waar twee jaar geleden de bankkluis is gevallen en mensen het geld meegraaiden. Een half miljoen euro van de buit is nog altijd niet terecht.
PHOTO_NEWS Buurtonderzoek in de Ruddervoordestraat in Zedelgem waar twee jaar geleden de bankkluis is gevallen en mensen het geld meegraaiden. Een half miljoen euro van de buit is nog altijd niet terecht.
In het onderzoek naar een kluisdiefstal in Torhout heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van Zeljko R. (40) met een maand verlengd. De Serviër wordt verdacht van een rol in de inbrekersbende die in Zedelgem een kluis met een miljoen euro uit het raam gooide.

Op 20 april 2013 sloeg een Oost-Europese inbrekersbende toe in Torhout. In een poging om de achtervolgende politie af te schudden, gooiden ze in de Ruddervoordsestraat in Zedelgem een kluis uit het raam. De kluis spatte open, waardoor bijna een miljoen euro zomaar op straat ronddwarrelde. Veel buurtbewoners en toevallige passanten graaiden gretig het rondvliegende geld mee. Ongeveer de helft van het bedrag is nog steeds niet terug opgedoken.

Internationaal geseind
De 33-jarige Milan G. stond internationaal geseind en werd in het voorjaar van 2014 in Duitsland opgepakt. Hij bekende snel zijn aandeel in de inbraken en werd tot 37 maanden effectieve celstraf veroordeeld. Zijn kompaan Daniel J. kreeg bij verstek 40 maanden cel. J. werd enkele maanden geleden in Italië opgepakt bij een inbraak in een appartement.

Zwijgrecht
Door de verklaringen van G. kwam ook Zeljko R. in het vizier van de speurders. Hij werd recent naar Brugge overgebracht uit de gevangenis van Fleury-Mérogis, twintig kilometer ten zuiden van Parijs. "Mijn cliënt beroept zich op zijn zwijgrecht en heeft in dit dossier nog geen verklaringen afgelegd", aldus meester Erica Caluwaerts.

Begin 2015 werd Zeljko R. door de Brugse strafrechter al tot een jaar effectief veroordeeld voor zijn rol in een andere inbrekersbende. De Serviër tekende verzet aan, waardoor de zaak maandag opnieuw voorkomt.