Derde allochtone werkzoekenden is Antwerpenaar

Eén vijfde van de Vlaamse werkzoekenden heeft niet-Europeaanse roots. Dat is meer dan tot nu gedacht. Een derde van alle Vlaamse allochtone werkzoekenden woont in de stad Antwerpen. Dat meldt de krant De Tijd.

Meer nauwkeurige telmethode
Op basis van een meer nauwkeurige telmethode van de VDAB stijgt het aantal werkzoekenden met niet-Europese roots in de totale werkloosheid van 16,9 naar 19,7 procent, zo berekende De Tijd. Het aandeel van de mensen van Turkse of Maghrebijnse afkomst verandert nauwelijks. Het verschil ligt bijna volledig bij de groep met een "andere" origine. Niet-Turken en niet-Maghrebijnen zijn ondertussen goed voor bijna de helft van de hele groep werkzoekenden met niet-Europese roots.

Antwerpen
Vijfenveertig procent van de werkzoekenden van vreemde origine woont in de provincie Antwerpen. De stad Antwerpen is op haar eentje goed voor een aandeel van 33 procent. Bij de werkzoekenden van EU-afkomst bedraagt het Antwerpse aandeel 10 procent. Gent volgt op verre afstand met een aandeel van 10 procent in de allochtone werkloosheid. Daarop volgen Mechelen (4 procent) en Genk (3 procent). (belga/tdb)