Demotte wordt "unieke minister-president"

Door de terugkeer van Marie Arena naar het federale niveau, werd de post van minister-president van de Franse gemeenschap vacant. De functie zal worden ingevuld door Rudy Demotte, die de job zal combineren met zijn functie als Waals minister-president. Demotte wordt zo de eerste "unieke minister-president", zoals hijzelf het vandaag noemde.

Band met Brussel
Demotte kreeg er onmiddellijk een opdracht bij van Di Rupo. Zo moet hij elke twee weken de Franstalige ministers van de Brusselse regering ontmoeten. "De solidariteit tussen Brusselaars en Walen moet sterker worden dan ooit", stelde Di Rupo. Volgens de partijvoorzitter toont de démarche aan dat "de instellingen ongewijzigd kunnen blijven, maar dat de synergie'n kunnen worden verbeterd". Hij sloot niet uit dat men in de toekomst "verder kan gaan" op dat vlak.

Ook voordeel voor Vlamingen
Dat hij beide taken combineert, heeft volgens Demotte overigens ook een voordeel voor de Vlamingen. Zo zal Vlaams minister-president Kris Peeters niet langer iemand voor zich hebben met "halve bevoegdheden", maar een "unieke minister-president". (belga/eb)

Rudy Demotte
Rudy Demotte