Demotte (PS): "Institutionele eisen van N-VA waren opening van het gruwelmuseum”

BELGA
Voor PS-kopstuk Rudy Demotte is een "regenboogcoalitie" een alternatief voor de chaos. Dat zegt hij in La Libre Belgique. Wat de N-VA op tafel heeft gelegd, was institutioneel onverteerbaar. Intussen zegt Geert Bourgeois (N-VA), met wie Demotte preformateur was, in Het Laatste Nieuws dat tussen de N-VA en de PS een “grand canyon” gaapt.

Demotte kwam in La Libre Belgique terug op zijn rol als preformateur, samen met Geert Bourgeois (N-VA). Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen, en werden opgevolgd door Paul Magnette (PS) als informateur. "In de huidige context, met de voorstellen die de N-VA op tafel heeft gelegd, is er geen overeenstemming mogelijk", aldus Demotte.

Volgens Demotte drong de N-VA aan op hervormingen die het Belgische model zouden wijzigen. "Het zou erop neerkomen dat we België op basis van een federale staat achter ons zouden laten. Toen de studiediensten van de partijen de voorstellen vergeleken, was het de opening van het gruwelmuseum. De N-VA legde zaken op tafel die, voor ons, onverbiddelijk zouden hebben geleid tot het verdwijnen van de solidariteitsmechanismes inzake sociale zekerheid. Elementen die de staat zouden brengen tot een uitgesproken vorm van confederalisme."

In de ogen van Demotte biedt een regenboogcoalitie - een regering van de socialistische, liberale en groene families aangevuld met CD&V - een oplossing. "Welke formule ook op tafel ligt, het wordt moeilijk", aldus Demotte. "De groenen, de PS, de liberalen. Ze hebben niet dezelfde visie over fiscaliteit, sociale zaken, economie of klimaat. Het is allesbehalve eenvoudig, dat is duidelijk. Maar het is een alternatief voor de chaos.”

In een interview in Het Laatste Nieuws zegt Geert Bourgeois dat er op sociaal-economisch vlak een “grand canyon” gaapt tussen N-VA en PS. “De plannen van de PS zijn een ramp voor de Vlaamse welvaart. Ons land heeft, na Frankrijk, de hoogste belastingdruk van de EU. De Vlamingen betalen daar maar liefst 70% van. En dan komt de PS aandraven met voorstellen die alles samen - en dat is ook door het Planbureau berekend - 8 miljard euro kosten.”

LEES OOK. Bourgeois (N-VA) na vier weken praten zonder resultaat: “Als wij zouden doen wat Magnette doet: het kot zou te klein zijn”
303 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  OVLD , CD&V en SPA zouden hun moeder verkopen om een minister postje te kunnen krijgen . Zij gaan plat op de buik voor hun postje . Zoals steeds . Vroeger PVV of SPA en CVP deden net het zelfde , als ze de Vlaming konden verraden net zoals in de jaren 60 met de vreemdelingen te gebruiken als kiesvee . Nu anno 2019 zijn hun partij namen veranderd maar hun streken zijn niet veranderd . Alleen voor zich, niks voor de bevolking .

 • Marc Camp

  Awel ik wil meegaan in het splitsen. Maar dan wel goed doen hee. Elke provincie wordt een federale staat en we organiseren dit op zijn zwitsers. Eens zien welke staat met welke staat goed overweg kan?

 • Marc Camp

  @leo, minder werken voor hetzelfde loon was vroeger het ideale tot men vaststelde dat de de vervanging voor de inkorting van werkweek niet werd ingevuld. In tegendeel we moesten harder gaan werken, meer produceren, sneller en vooral met nog minder werkvolk. Dit pervers systeem staat terug te gebeuren. Mogelijk willen ze dit voor als pasmunt houden voor een ander voorstel dat ze liever hebben.

 • Marc Camp

  Roger, awel dat is eenvoudig te verklaren. Dat geld werd aan de federale regering gegeven. Dit werd federaal geïnvesteerd. Vooral rond Brussel en aan de kust, zoals Zeebrugge dat amper een haven had maar wel tot een zeehaven werd uitgebouwd. Dan nog de vele kemels die overal staan te schitteren maar amper of niet gebruikt wordt, de kemels die men dan verkocht om dan peperduur te huren, enz……

 • vanaeken jokke

  Wat noem jij beschaafd Eddy Desmet gij slaapt telkens de Walen de Vlamingen met zwammen vergeleken worden.Dat we mogen leeggemolken worden,ons voor kadavers aanzien die alleen dienen om er voor te zorgen dat hun Walen in de hangmat kunnen blijven liggen.Wij zouden altijd nederig moeten JA knikken en alles betalen daarom zijn ons belastingen zo hoog Eddy als ge het nog niet wist door de Walen.