Demotte (PS): "Institutionele eisen van N-VA waren opening van het gruwelmuseum”

BELGA
Voor PS-kopstuk Rudy Demotte is een "regenboogcoalitie" een alternatief voor de chaos. Dat zegt hij in La Libre Belgique. Wat de N-VA op tafel heeft gelegd, was institutioneel onverteerbaar. Intussen zegt Geert Bourgeois (N-VA), met wie Demotte preformateur was, in Het Laatste Nieuws dat tussen de N-VA en de PS een “grand canyon” gaapt.

Demotte kwam in La Libre Belgique terug op zijn rol als preformateur, samen met Geert Bourgeois (N-VA). Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen, en werden opgevolgd door Paul Magnette (PS) als informateur. "In de huidige context, met de voorstellen die de N-VA op tafel heeft gelegd, is er geen overeenstemming mogelijk", aldus Demotte.

Volgens Demotte drong de N-VA aan op hervormingen die het Belgische model zouden wijzigen. "Het zou erop neerkomen dat we België op basis van een federale staat achter ons zouden laten. Toen de studiediensten van de partijen de voorstellen vergeleken, was het de opening van het gruwelmuseum. De N-VA legde zaken op tafel die, voor ons, onverbiddelijk zouden hebben geleid tot het verdwijnen van de solidariteitsmechanismes inzake sociale zekerheid. Elementen die de staat zouden brengen tot een uitgesproken vorm van confederalisme."

In de ogen van Demotte biedt een regenboogcoalitie - een regering van de socialistische, liberale en groene families aangevuld met CD&V - een oplossing. "Welke formule ook op tafel ligt, het wordt moeilijk", aldus Demotte. "De groenen, de PS, de liberalen. Ze hebben niet dezelfde visie over fiscaliteit, sociale zaken, economie of klimaat. Het is allesbehalve eenvoudig, dat is duidelijk. Maar het is een alternatief voor de chaos.”

In een interview in Het Laatste Nieuws zegt Geert Bourgeois dat er op sociaal-economisch vlak een “grand canyon” gaapt tussen N-VA en PS. “De plannen van de PS zijn een ramp voor de Vlaamse welvaart. Ons land heeft, na Frankrijk, de hoogste belastingdruk van de EU. De Vlamingen betalen daar maar liefst 70% van. En dan komt de PS aandraven met voorstellen die alles samen - en dat is ook door het Planbureau berekend - 8 miljard euro kosten.”

LEES OOK. Bourgeois (N-VA) na vier weken praten zonder resultaat: “Als wij zouden doen wat Magnette doet: het kot zou te klein zijn”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.