Demir: "Wil niet op mijn geweten hebben wat ‘Marrakesh-coalitie’ wil doen"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir naast N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever.
Photo News Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir naast N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever.
Terwijl premier Michel het einde van de Zweedse coalitie heeft aangekondigd, drukt N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir op Facebook haar "terleurstelling" uit. Volgens haar gebruikt de "Marrakeshcoalitie" het migratiepact om "N-VA uit de regering te duwen en laat ze de Vlamingen opdraaien voor de gevolgen".

"Er is een Marrakeshcoalitie tot stand gekomen die van mening is dat een migratiepact, dat nefaste gevolgen zal hebben voor onze samenleving, belangrijker is dan het verderzetten van het regeringswerk. Deze Marrakeshcoalitie gebruikt dit migratiepact om N-VA uit de regering te duwen en laat de Vlaming opdraaien voor de gevolgen", stelt Demir op Facebook.

Intussen heeft premier Charles Michel via een verklaring bevestigd dat de Zweedse coalitie met N-VA voorbij is. Demir zegt dat ze haar werk als staatssecretaris "in eer en geweten" heeft gedaan. "Met de ambitie en de bereidheid om dat te blijven doen. Desnoods terug vanuit de oppositie", luidt het.

"Maar, ik zou niet op mijn geweten willen hebben wat de Marrakeshcoalitie volgende week wil doen", aldus Demir. Volgens Demir is haar partij "de eerste om te pleiten voor meer wereldwijde samenwerking inzake migratie". "Want we zijn geen anti-migratiepartij. Maar, dit is natuurlijk geen globaal pact meer. Veel landen haken af. Doen die dat zomaar? Dat denk ik niet. Het is een lokaal pact geworden tussen West-Europa en Afrikaanse landen. En van die West-Europese landen maakt dan weer het gros voorbehoud via een begeleidende nota of via een onthouding. West-Europa dreigt weer de dupe te worden.” Daar wil Demir zich niet bij neerleggen. "Niet in de meerderheid en niet in de oppositie. Ik blijf gaan voor mijn idealen", besluit ze. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeannine Huwaert

  Dank u mevrouw Zuhal , jij bent een top vrouw ik heb veel respect voor jou, zo zouden er meer moeten zijn!!!

 • lars vandenberge

  Analogie met de brexit: Tijdens de campagne voor het brexit-referendum in 2016 gebruikte het Leave-kamp onder meer beelden van de vluchtelingenstroom om de bevolking ervan te overtuigen dat het Verenigd Koninkrijk weer de controle moest overnemen van de grenzen omdat de EU daar niet in was geslaagd. Dat het Verenigd Koninkrijk nog altijd zelf de controle had over zijn grenzen, omdat het geen lid is van de Schengenzone, ging helemaal verloren in de campagne.

 • Francesco MELIS

  NVA heeft voldoende aangetoond met kandidaten zoals mevrouw Demir dat immigratie zijn plaats heeft binnen een land als België. Alleen wil men als partij de cocpit niet uit handen geven en zelfstandig beslissingen kunnen nemen die overeenstemmen met wat het merendeel van onze bevolking écht wil ... Was dit misschien opgezet spel om de NVA buiten spel te zetten ? Francesco Melis

 • Rony Schouteere

  Laat nva aub ophouden met die zever, enkel en alleen bedoeld om stemmen op te halen bij volgende verkiezing Net als zou belgie de wereld redden of doen vergaab? Sukkelaars. Belgie heeft zowel Vlamingen , walen en anderstaligen die evenveel belastingen betalen.

 • Luc Deboosere

  Er zijn veel te weinig politiekers met het caliber van mevr. Demir!!! Een fantastische politica.