Demir weigert vergunning voor pluimveebedrijf met 180.000 kippen in Borgloon

Photo News
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de vergunning voor de bouw en de exploitatie van een megapluimveebedrijf met 180.000 slachtkippen in Borgloon geweigerd. Demir volgt naar eigen zeggen het advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC).

De minister neemt gelijktijdig een beslissing in twee verschillende procedures: een voor een nieuw pluimveebedrijf en een voor de uitbreiding van een bestaand varkensbedrijf. "De mogelijke geurhinder, de effecten op de mens en het gebrek aan inpasbaarheid in het omliggende open landschap vormen de basis van deze beslissing", argumenteert Demir.

Geurhinder

"De aanvraag is grootschalig en houdt op geen enkele wijze rekening met de kwaliteiten van het landschap. Daarnaast is de afstand tot het woongebied beperkt, wordt de geuremissie met 28 procent onderschat en is er dus onvoldoende zekerheid dat de geurhinder tot een aanvaardbaar niveau wordt beperkt", klinkt het.


Voor de uitbreiding van het varkensbedrijf had de deputatie een voorwaardelijke vergunning verleend, maar zowel de aanvrager als derden gingen in beroep. Voor het pluimveebedrijf weigerde de deputatie de vergunning, en ook hier ging de aanvrager in beroep. Tijdens de openbare onderzoeken werden meer dan 1.400 bezwaarschriften ingediend. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gust van langenhove

  Gelijk, maar het probleem is dat er in Vlaanderen gewoon niks meer kan , niemand wil nog iets , wat lijd tot voedsel te kort,

 • Gino Denil

  Maar als het om de prijs van het onderwijs, de huren, pensioenen en de sociale zekerheid gaat. Dan laten de gevolgen voor de sociale aspecten hen koud.

 • pascal devillé

  Goed Zuhal.Het is belangrijk dat uw partij rekening houdt met de ecologische aspecten.Die hebben altijd gevolgen voor de sociale aspecten.

 • Gino Denil

  Was toch ook niet nodig om nog een vergunning uit reiken. Sedert de Zweedse coalitie leven 6,5 miljoen Vlamingen in het groot pluimveebedrijf Vlaanderen.

 • gilbert dejonghe

  Heeft ze dan liever dat zij die willen werken naar het OCMW gaan in plaats van te gaan werken . Wat een stomme vrouw is dat .Buiten met de NVA .