Demir voorziet 6 miljoen extra om slachtoffers en daders van seksueel geweld te begeleiden

Zuhal Demir.
Joel Hoylaerts / Photo News Zuhal Demir.
Vlaams minister voor Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) gaat vanaf 2020 extra budget vrijmaken voor justitieassistenten die zich bezighouden met seksueel geweld. Dat heeft ze vandaag gezegd op een panelgesprek naar aanleiding van de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Die assistenten zijn er voor de begeleiding van slachtoffers, maar er zal ook meer ingezet worden op dadertherapie en de opvolging van delinquenten die voorwaardelijk vrijkomen.

Demir nam vandaag deel aan een panelgesprek rond seksueel geweld in Antwerpen dat georganiseerd werd door vrouwenorganisatie Zonta. Als federaal staatssecretaris richtte ze drie zorgcentra na seksueel geweld op. Ook als Vlaams minister wil ze van het thema een prioriteit maken, zei ze tijdens het debat.

Met het extra budget voor justitieassistenten -6 miljoen per jaar vanaf 2020- wil Demir inzetten op betere juridische begeleiding van slachtoffers. In de drie zorgcentra zal de dienst slachtofferonthaal daartoe een rol spelen.

Om toekomstige slachtoffers te voorkomen, moet volgens de minister ook gekeken worden naar begeleiding van de daders. Zo zal meer ingezet worden op dadertherapie binnen en buiten de gevangenis. 

Daarnaast heeft Vlaanderen volgens Demir ook een rol te spelen in het strikt opvolgen van voorwaardelijk vrijgelaten delinquenten. "Iedere misstap moet gedetecteerd kunnen worden", klinkt het.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Pauwels

  En van waar komt die 6 miljoen nu plots?

 • Jef Denijs

  Demir vind ik een uitstekende politica. Zij zal wel weten waar ze seksueel geweld en gebrek aan respect voor vrouwen moet gaan zoeken. Ga ervoor.

 • Sjonny Martero

  Iedereen voorziet nu extra miljoenen? Vanwaar komen die nu plots? Er staat ons nog wat te wachten zeker?

 • Theo Striem

  Vanwaar komt plots dat geld allemáál Eerst janken dat er niks is en toch met miljoenen gooien Mooi hè ik ben er ook zo goed in om met andermans centen te gooien

 • Daniel Tant

  Daniel Tant. Ik lees hier juist de uitspraak van Zuhal Demir wat voor onzin is dat weer weet dat mens wel over wat het gaat, volgens mij niet want dit via mijn krant internet kom aan zeg.