Demir: “Mensen die hun geloof willen verlaten, moeten ook geholpen worden”

BELGA
Wie zijn geloof wil verlaten en wil overstappen op een seculiere levensstijl, zou meer ondersteuning moeten kunnen krijgen in de vorm van begeleiding en programma's zoals bestaat voor geradicaliseerde jongeren. Dat heeft N-VA-Kamerlid Zuhal Demir gezegd in haar openingstoespraak op de V-dag van N-VA rond migratie en integratie.

Het is een nagel waar Demir al langer op klopt. Je kan enkel een volledig en geloofwaardig migratieverhaal brengen, als je ook aandacht hebt voor de vrouwenrechten. Het zijn volgens haar namelijk vooral meisjes en vrouwen die de prijs van de religieuze onderdrukking betalen. En net daarom moet Vlaanderen zich blijven verzetten tegen de impact van regimes zoals dat van de Turkse president Erdogan.

We zijn er met het verbod op onverdoofd slachten in geslaagd om dierenrechten boven religieuze rechten te plaatsen. Kunnen we dat nu ook alstublieft doen voor vrouwenrechten?

Zuhal Demir

Demir geeft een reeks voorbeelden van zo'n mogelijk verzet: "Door niet in te gaan op de druk van hoofddoeken op scholen 'normaal' te vinden, door jeugdhuizen niet te voorzien van aparte openingsuren voor meisjes, door de neutraliteit van de dienstverlening niet te laten vallen, door islamitisch onderwijs niet te faciliteren, door dubieuze organisaties uit thuislanden het leven moeilijk te maken en onderzoek na onderzoek op afstand te houden. Door ook bewegingen die niet gewelddadig zijn, maar wel een ramp voor onze samenleving zijn, te ontmaskeren en te ontmoedigen.”

Als het van Demir afhangt, moeten met name meisjes en jonge vrouwen meer steun krijgen in hun strijd tegen religieuze onderdrukking. "Om geradicaliseerde jongeren te helpen, hebben we allerlei begeleiding en programma's. Waarom niet voor mensen die hun geloof willen verlaten en openlijk kiezen voor een seculiere levensstijl? Een keuze die vooral meisjes zeer moeilijk wordt gemaakt. Zij verdienen onze steun. In hen investeren, is investeren de toekomst.”

"We zijn er met het verbod op onverdoofd slachten in geslaagd om dierenrechten boven religieuze rechten te plaatsen. Kunnen we dat nu ook alstublieft doen voor vrouwenrechten?", aldus nog Demir.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Lenssens

  Waarom moeten godsdiensten door de staat gesubsidieerd worden? Stop er mee. Maar blijf ze controleren want het is een vorm van prive-militie.

 • Peter Hegge

  Ik geloof niet in de NVA en heb daar geen hulp voor nodig.

 • Isa Abderrahim

  Als een gelovige graag zijn of haar wilt praktiseren, waarom worden ze dan vaak geweigerd voor werk? Wat heeft een hoofddoek nou te maken met de (top) vaardigheden die ze beschikt? Als zij bijvoorbeeld geen hand wilt geven aan een collega van een ander geslacht, waarom wordt ze dan niet geaccepteerd? En dat terwijl ze in al haar vaardigheden beter is dan de rest van haar collega's. De onderdrukking komt juist van mensen zoals "Demir".

 • HUGO COOLSAET

  Vrijheid van religie is een onvoorwaardelijk basisrecht van de rechten van de mens. Nochtans zijn de religies zelf niet verplicht, als tegenprestatie, de rechten van de mens te erkennen en toe te passen. Dit zou in de schoot van de VN moeten geregeld worden! Nu lopen ex-moslims nog altijd het risico bij bezoek aan een islam-land te worden opgepakt en ter dood te worden veroordeeld omdat zij hun geloof hebben verlaten (afvalligen)

 • guy perain

  Ieder zijn eigen miserie oplossen zou ook geen slecht idee zijn!?