Demir en Kitir in debat over Genk: "Een islamschool is een nachtmerrie voor mensen die de samenleving willen versterken"

VTM NIEUWS
Tijdens de middaguitzending van VTM NIEUWS hebben Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en sp.a-fractieleider in de Kamer Meryame Kitir het tegen elkaar opgenomen in een debat. De twee politici staan tegenover elkaar in de gemeenteraadsverkiezingen van Genk. Er werden verschillende onderwerpen aangekaart, waaronder transmigranten, de Genkse samenleving en armoede.

De discussie rond transmigranten kwam deze week weer in de actualiteit. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil zo snel mogelijk 300 extra opvangplaatsen in gesloten centra creëren. “Eindelijk”, reageert Kitir daarop. “Maar of die woorden ook zullen omgezet worden in daden, is nog maar de vraag.”

“De totaaloplossing ligt op tafel, maar die heeft tijd nodig”, reageert Demir op de kritiek. “De repatriëringsgraad is nog nooit zo hoog geweest.”

Samenleven

In Genk wonen meer dan 100 verschillende nationaliteiten, met veel Italianen en Turken. De reputatie op vlak van goede integratie zit goed, maar toch zijn er ook problemen. “De kracht van Genk is diversiteit. Natuurlijk zijn er problemen en die moeten we aanpakken, maar de Genkenaar kijkt over het algemeen niet naar achtergrond of nationaliteit”, zegt Kitir.

Demir is het daar niet mee eens. In een vorig interview sprak ze over een “tikkende tijdbom” in Genk. “Er zijn twee grote, verdeelde groepen. We moeten terug naar één Genkse gemeenschap, door verenigingen die verbinden te subsidiëren”, vindt Demir.

Islamitische school

Deze week raakten de gemoederen verhit toen bleek dat er plannen zijn voor een islamitische school in Genk. Die zou gesponsord worden door de Turkse organisatie Milli Görüs, waarvan de Staatsveiligheid in een recent rapport zegt dat het aan herislamisering wil doen en de Turkse lekenstaat wil omverwerpen.

“Het is niet omdat er zo’n scholen zijn in Brussel en Wallonië, dat ook Vlaanderen moet volgen”, vindt Demir. “Een islamschool is een nachtmerrie voor mensen die de samenleving willen versterken. Een kind moét in contact komen met andere Genkenaren. Dit model leidt niet naar integratie, maar naar segregatie.”

Kitir is het niet eens met de mening van Demir. “Volgens de grondwet mogen alle scholen opgericht worden. Daarom vind ik dat een islamschool bespreekbaar gemaakt moet worden”, zegt ze.

“Maar een erkende joodse school, bijvoorbeeld, is niet tegen de samenleving”, springt Demir in. “Mijn bezorgdheid is vooral wié die school opricht, de organisatie Milli Görüs.”

Armoede

30 procent van de Genkse kinderen wordt geboren in een kansarm gezin, wat een erg hoog cijfer is. De sluiting van de mijnen en van Ford Genk heeft daar geen deugd aan gedaan.

“Dat probleem kunnen we oplossen door alle kinderen naar de kleuterklas te laten gaan”, vindt Kitir. “Nu gaat 90 procent van de kleuters al naar school, dat moet opgedreven worden. Ook het aanbod om naar de kinderopvang te gaan, moet versterkt worden. Zo komen kinderen in contact met andere kinderen.”

“De strijd tegen armoede moet opgevoerd worden”, vindt Demir. “De kinderarmoede in Genk bedraagt 30 procent, maar we hebben geen schepen van Armoedebestrijding. We moeten strijden tegen de lege boterhamdoos. Iemand moet daarop toezien en de problemen binnen de gezinnen aanpakken.”

Ook Kitir is het eens met de nood aan een schepen voor Armoedebestrijding in Genk. Ze vindt wel dat Demir, in haar rol als Staatssecretaris, ook heel wat kan verrichten. “Je moet het armoedeprobleem niet enkel lokaal, maar ook federaal aanpakken. U heeft beloofd de uitkeringen op te trekken boven de armoedegrens", zegt ze.

“Je kan niet alle problemen federaal oplossen”, vindt Demir. “In Genk bedraagt de activering van leefloners amper 5 procent. Dat cijfer moet omhoog, maar zoiets kunnen we enkel op lokaal niveau verwezenlijken”, besluit de N-VA-politica.
133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Wolfs

  Heel even ging het over de school, en direct nadien over hun beloften in hun campagne... waar gaat dan dit debat over? Juist ja! Campagne voeren!

 • Marc Baeyens

  Kiktir is één brok leugen. Men zou haar kunnen vergelijken met Farage. Als men maar overtuigend genoeg is zal de naïeve burger wel toehappen. De problemen van later zullen de volgenden wel oplossen. Net als met de Brexit dus.

 • Daniel Patteet

  Allemaal veel bla bla bla die politiek..het is altijd al zo geweest.. Dieren doen niet aan politiek en leven in harmonie met elkaar..Mensen kunnen daar nog veel van leren..Er is iets geks aan de hand met de mens..

 • roger geens

  Toen ze op het scherm verscheen heb ik direct naar een andere zender gezapt .Ik heb maar één ding te zeggen :deze regering is de slechtste sedert jaren .Lullen is het enige wat ze goed kunnen .

 • André Vermaelen

  Als bijde dames die het allemaal zo goed weten hoe het dan wel moet, dat in land van herkomst eens gaan verkondigen en op poten zetten. Of moeten ze daar voor uit onze vetpotten kruipen ?