Dementerende bejaarde vrouw gewurgd om erfenis

Palix
Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven start maandag het proces tegen Myriam Werbrouck (56) en Freddy Eyletten (51). Het gewezen echtpaar staat terecht voor de opzettelijke doding van de 80-jarige Luciana Vandenbroeck in haar woning in Herent op 10 augustus 2012. Zij wordt beschuldigd van doodslag op haar eigen moeder, hij van moord door wurging op zijn ex-schoonmoeder. Het motief lijkt duidelijk: het geld van de erfenis.

Het assisenproces over de oudermoord in Herent moet komaf maken met de vele leugens en uiteenlopende versies die de twee beschuldigden in de tien maanden na het verdachte overlijden op de onderzoekers loslieten. Op 10 augustus 2012 vond een huisarts in de kamer op de eerste verdieping van de woning aan de Mechelsesteenweg 206 het levenloze lichaam van de dementerende, hoogbejaarde Luciana Vandenbroeck. De alleenstaande vrouw lag in bed en vertoonde recente en oudere verwondingen.

Dochter Myriam Werbrouck woonde bij haar moeder in. Ze was weliswaar gescheiden van Freddy Eyletten, maar het contact was gebleven en hij kwam er geregeld over de vloer. Hun frustraties werkten ze uit op Luciana Vandenbroeck. De oude vrouw werd niet alleen verwaarloosd, maar ook mishandeld. Ze was extreem mager, kreeg geen warm eten en hoge dosissen medicatie toegediend. Geplette temesta in cola was vaste kost op het menu.

Gewurgd met arm in het gips
Pas na een oneindige reeks verhoren en confrontaties kwam aan het licht wat er in de vroege ochtend gebeurd was. Werbrouck hield haar moeder vast bij de schouders. Eyletten zat achter haar en legde zijn rechterarm rond haar hals. Met die arm, die nota bene in het gips lag, wurgde hij zijn ex-schoonmoeder. Werbrouck deed niets om dat beletten.

Het duurde tot 19 oktober 2012 voor Eyletten tot bekentenissen overging. Werbrouck ging pas door de knieën op 5 juni 2013. Volgens de wetsdokters werd Vandenbroeck het slachtoffer van buitensporige geweldpleging in combinatie met een sterk verzwakte gezondheidstoestand en een overdosis van het kalmeermiddel lorazepam.

Belofte: 12.500 euro
Naar het motief was het voor de speurders niet lang zoeken. Werbrouck had een invaliditeitsuitkering van 800 euro per maand en runde het huishouden met het pensioen van haar moeder, dat 1.400 euro per maand bedroeg. Maar ze wilde méér. Ze benaderde een vastgoedmakelaar en een notaris voor de verkoop van de woning om zo snel mogelijk de erfenis op te strijken. Eyletten had ze 12.500 euro beloofd.

Het gewezen echtpaar werd aangehouden op 30 augustus 2012 en verblijft sindsdien in voorhechtenis. Zij zit opgesloten in Vorst, hij in Leuven. Vanaf maandag staan ze terecht voor de jury in Leuven. Het proces duurt vijf tot zes dagen. Het arrest valt op vrijdag 5 of uiterlijk maandag 8 juni.