Demente vrouw vergeet premie te betalen: 1.560 euro kwijt

Florian Van Eenoo photonews
Heeft u dit jaar uw Vlaamse zorgpremie van 50 euro al betaald? Hopelijk wel, want voor elk jaar dat u te laat betaalt, verliest u - als u hulpbehoevend wordt - 540 euro. Een demente vrouw die drie jaar lang te laat betaalde, wordt een jaar geschorst van de Vlaamse zorgverzekering. Zo loopt ze 1.560 euro mis.

Marie-Christine Lazou is 68 en woont in Middelkerke. Twee jaar geleden werd bij haar dementie vastgesteld. Jarenlang betaalde ze haar rekeningen netjes op tijd, maar de laatste tijd vergat ze al eens iets te betalen: haar zorgpremie, bijvoorbeeld. Drie jaar lang betaalde ze die te laat.

"Soms een week te laat, soms een maand, maar nooit langer dan dat", zegt haar zoon Gregory Vanmeirhaeghe. Gezien haar dementie, heeft zijn mama recht op een tegemoetkoming van 130 euro per maand, van de Vlaamse zorgverzekering. Maar per jaar dat ze te laat betaalde wordt ze 4 maanden geschorst. In totaal moet ze dus een jaar wachten op financiële hulp, waardoor ze 1.560 euro misloopt. "Mijn vader heeft ook de zorgkas gebeld om te zeggen dat hij gerust een boete wou betalen, maar dat ging niet meer", zegt Gregory.

"Iemand een jaar schorsen door enkele te laat betaalde facturen, vinden wij buiten alle proportie", zegt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). "Telenet of Proximus sluiten toch ook je internet niet af als je eens te laat betaalt? Sommige mensen kregen trouwens al een boete en worden dus 2 keer gestraft." Vandenbroucke benadrukt dat er gerust een sanctie mag zijn voor niet-betalers, een boete zelfs. "Maar mensen hulp ontzeggen, dat is hardvochtig."

Bezwaarschrift

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil graag komaf maken met de maatregel. "Maar dat heeft wel budgettaire consequenties." Anders gezegd: Vandeurzen moet hier geld voor vrijkrijgen. Geld dat volgens de minister pas gevonden kan worden bij de begrotingsopmaak in het najaar. "De bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 januari niet meer bestaat."

Zijn kabinet spoort Marie-Christine en haar familie nu aan om een bezwaarschrift in te dienen. "In geval van dementie wordt die schorsing normaal gezien geschrapt", aldus woordvoerder Nico Krols. De familie van Marie-Christine wist dat ze inderdaad beroep kon aantekenen, maar bij hun ziekenfonds kregen ze te horen dat dat in hun geval allicht geen zin meer had. Nochtans dienden tussen 1 april 2016 en eind 2016 zo'n 150 mensen een bezwaarschrift in tegen de opschorting van hun zorgpremie. 87 van hen kregen gelijk.

"De onafhankelijke commissie die hier een beslissing over neemt kan de sanctie kwijtschelden, als de late betaling medische of financiële redenen had. Je moet dat dan wel kunnen bewijzen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid. En er is ook een deadline. "Na de melding dat je geschrapt wordt, heb je 90 dagen de tijd om dat aan te vechten." Voor Marie-Christine was het dus inderdaad te laat. Zij kreeg in februari al de boodschap dat ze geschrapt zou worden, en verliest dus 1.560 euro. 

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil graag komaf maken met de maatregel.
photo_news Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil graag komaf maken met de maatregel.57 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kris Heyvaert

  De vrouw is dus dement... en de familie laat dus een demente haar financiën beheren..... Wie is er dan in de fout : de staat, of de familie?

 • Ann Permentier

  Heb hetzelfde voor met mijn moeder. Het is makkelijk zeggen dat de zoon maar moest controleren, die mensen willen soms niet dat je je neus in hun financiën steekt, ze mogen dan wel dementeren maar zijn op sommige gebied heel sluw om dingen te verbergen of te verdraaien. Eer dementie vastgesteld wordt kan het kwaad al geschied zijn. Ik vind dit een overdreven straf. 1maand schorsing was ook goed geweest ipv 4maand per jaar. Uiteindelijk werd het wel betaald. Maar ja de staat heeft geld nodig.

 • Ikke Krijg er genoeg van

  Aha ik zit bij schuldbemiddeling moet da nie betalen heb het wel jaren betaald terwijl het nie moest krijg ook niks terug

 • Staaf

  De familie - (kinderen) - had het financiële kunnen behartigen. Nooit gehoord van domiciliering?

 • Piet Mettepet

  Is toch pure diefstal! Het is toch niet omdat je je autoverzekering te laat betaald dat je niet verzekerd zijt? Een boete ok, of de te laat betaalde premie teruggeven omdat je er geen verzekering voor krijgt. Het blijft pure diefstal volgens mij.