Deliveroo dreigt met vertrek uit België

BELGA
De CEO van Deliveroo België dreigt met een vertrek van het bedrijf mocht het veroordeeld worden voor het statuut van zijn koeriers. Dat meldt Le Soir. Vandaag startte voor de Brusselse arbeidsrechtbank het onderzoek naar dat statuut.

Het arbeidsauditoraat, dat een sociaal onderzoek uitgevoerd heeft binnen het bekende maaltijdleveringsbedrijf, wil dit voortzetten wegens verschillende inbreuken op de sociale wetgeving -  zoals het niet betalen van sociale bijdragen bij de RSZ of het niet betalen van vergoedingen aan de koeriers. Centraal in het debat ligt de aard van de werkrelatie tussen het bedrijf en “zijn” koeriers, die zich per fiets in de stad verplaatsen.

 In 2017 wijzigde Deliveroo zijn tewerkstellingsbeleid door voortaan enkel nog een beroep te doen op koeriers met het statuut van zelfstandige en door de arbeidscontracten van de bestaande werknemers niet te hernieuwen. Het bedrijf moedigde zijn 2.000 koeriers aan om af te zien van hun contract en “dienstverlener” te worden. Heel wat koeriers verloren zo plots heel wat voordelen, ondanks een gunstiger fiscaal statuut in bepaalde gevallen.

De kalender voor de uitwisseling van conclusies tussen Deliveroo en het arbeidsauditoraat loopt tot oktober 2021. De data voor de pleidooien zullen dan vastgelegd worden voor de debatten in openbare zitting. “Een negatieve beslissing van de rechtbank zal ernstige gevolgen hebben voor Deliveroo”, klonk het alvast nu al bij CEO Pierre Verdier: mocht de rechtbank beslissen dat de Deliverookoeriers wettelijk gezien hun diensten niet als zelfstandige kunnen verkopen aan Deliveroo, twijfelt de CEO of hij verder wil gaan met leveringen in België. 

De activiteiten van de onderneming, die bestaan uit de aan huis levering van klaargemaakt voedsel, “zullen zich niet met dezelfde intensiteit en stiptheid kunnen verderzetten”, dreigt hij. “Dan zullen we slechts 2 procent in plaats van 30 procent van het stedelijke grondgebied van onze diensten kunnen voorzien”, meent de CEO. “Ook voor de Belgische economie is dat problematisch. Ons bedrijf zorgde voor 40 miljoen extra omzet voor onze horecapartners in 2019.”
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Als ze hogere prijzen vragen dan wordt de afzet geringer en gaan er velen ondanks tijdsgebrek weer zelf koken. Wat je zelf kan doen is beter maar deze wens strookt niet met de huidige politieke visie van jobcreatie en iedereen aan den bak om de belastingsput te vullen.

 • Jens van den Broeck

  Logisch, de loonbelasting in België is de hoogste ter wereld. Wij consumenten willen ook geen 15 euro leverkosten betalen, dus gaat België wederom failliet.

 • Tim Peeters

  Och trap het af en behandel werknemers als mensen.

 • Gunter Verleyen

  Uit respect voor die koeriers heb ik nooit maaltijden besteld om aan huis te leveren, ik haal het liever zelf, of nog beter, ik ga naar het restaurant -ik word bediend en er is geen vaat en dat voor dezelfde prijs en mijn eten is warm op het bord en niet half-lauw -

 • Jules Vermeers

  Hoe rapper hoe beter geen mens moet werken onder zulke omstandigheden.