Delhaize en Lidl sluiten morgen vroeger voor halve finale, vakbond roept andere winkels op om hetzelfde te doen

BELGA
In een open brief roept de socialistische vakbond BBTK handelaars op om op dinsdag een uur vroeger te sluiten, zodat ook hun werknemers de match van de Rode Duivels kunnen volgen. Delhaize, Lidl en Mediamarkt bevestigen dat hun filialen morgen vroeger zullen sluiten. Carrefour en Colruyt houden de winkels gewoon open.

Dinsdagavond zal het land wellicht niet op volle toeren draaien. Om 20 uur neemt België het op tegen Frankrijk in de halve finale van het WK. Een "buitengewone wedstrijd" die ook "buitengewone openingsuren" vereist, schrijft federaal secretaris Jan De Weghe van BBTK in een open brief op Facebook. "Zullen de werknemers van de handel de enigen zijn die een gedeelte van deze legendarische wedstrijd zullen missen?"

Hij roept handelaars en de sectorvereniging Comeos daarom op om de deuren een uur vroeger te sluiten zodat ook hun werknemers de wedstrijd kunnen volgen. Volgens De Weghe moet er niet gevreesd worden voor een groot verlies, "aangezien quasi alle inwoners van België [aan] hun televisie zullen gekluisterd zitten". 

Delhaize: "Maar een uurtje verschil"

Delhaize bevestigt dat alle 128 winkels in eigen beheer morgen om 19 uur sluiten, in plaats van de gebruikelijke 20 uur. Zo wil de supermarktketen zijn medewerkers de kans geven om de halve finale te bekijken met familie en vrienden.

"We gaan ervan uit dat meeste klanten ook naar de match zullen kijken", verklaart woordvoerder Roel Dekelver aan HLN. "We willen vooral onze medewerkers de mogelijkheid geven om dit unieke moment mee te maken. Zij staan tot slot dag en nacht klaar voor Delhaize. Het is ook maar een uurtje verschil en het is de eerste keer dat we een dergelijk initiatief nemen."

De logistieke medewerkers van Delhaize zullen wel door blijven werken, maar kunnen de match live volgen via grote schermen in de rustzalen. Het is mogelijk dat enkele zelfstandige filialen - zoals de Shop&Go-winkels, Proxy-Delhaize en AD Delhaize - open blijven, hoewel verwacht wordt dat velen onder hen het voorbeeld van de keten zullen volgen.

Lidl: "Klant doet geen grote inkopen meer"

Ook Lidl sluit een uurtje vroeger naar aanleiding van de halve finale. De winkels sluiten eveneens om 19 uur in plaats van 20 uur. "We hebben gemerkt dat de klant in de laatste uren voor de match geen grote inkopen doet en dat mensen ook steeds vroeger voor het scherm gaan zitten, zeker nu de WK-koorts stijgt", laat woordvoerster Isabelle Colbrandt weten. "Door een uurtje vroeger te sluiten kunnen onze medewerkers ook zelf tijdig gaan supporteren."

Carrefour en Colruyt blijven open

Carrefour laat weten dat het niet van plan is om de openingsuren aan te passen. De winkels blijven open tot hun gewoonlijke sluitingsuur, bevestigt woordvoerder Baptiste van Outryve. "De klanten willen hun boodschappen kunnen doen. Ze zijn niet allemaal supporters van de Rode Duivels", aldus de woordvoerder.

Dat is ook het geval bij Colruyt, volgens woordvoerster Hanne Poppe. "Tot 20 uur is het business as usual", klinkt het.
94 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Waarom doen ze dat niet allemaal? Natuurlijk uit winstbejag.

 • Luc Tollenaers

  België valt heus niet stil straks hoor. Denk ook eens aan het personeel in de logistiek, de zorgsector, chemie .... om maar enkele te noemen. Niet iedereen wilt voetbal zien. Laat dat individueel beslissen en als vakbond hou u bezig met belangrijke zaken ipv het voetbal.

 • Gerdje Barbez

  @Peter Geukens: het is je volste recht om er een mening op na te houden maar kun je die aub wat deftiger en vooral vriendelijker formuleren?

 • Noa Van kampenhoudt

  Colruyt typisch!!!

 • Peter Geukens

  Respect voor Colruyt en Carrefour. Of dachten al die voetbal zotten dat iedereen wakker ligt van dit onnozel kinderspelletje?? Neen dus, de wereld stopt echt niet omdat een paar onnozelaars tegen een bal trappen!