Deleuze leidt Kamerfractie Ecolo-Groen! een jaar op twee

Olivier Deleuze.
UNKNOWN Olivier Deleuze.

Voormalig staatssecretaris Olivier Deleuze gaat de gemeenschappelijke Kamerfractie van Ecolo en Groen! leiden. Dat hebben de Franstalige groenen vandaag beslist. Het fractieleiderschap zal bij de groenen evenwel roteren. Tijdens het tweede jaar van de legislatuur neemt Groen!-Kamerlid Meyrem Almaci de taak op zich.

Terugkeer
Deleuze was staatssecretaris tijdens de paarsgroene regering (1999-2003). Nadien verdween hij van de Belgische politieke scène. Het lijsttrekkerschap op de Ecolo-lijst in Brussel-Halle-Vilvoorde voor de verkiezingen van 13 juni leidde zijn terugkeer in.

Hij zal nu dus tijdens de komende legislatuur de gemeenschappelijke fractie van Ecolo en Groen! leiden. Hij neemt de fakkel over van Muriel Gerkens, die opnieuw voorzitster wordt van een Kamercommissie. Gerkens was overigens ook kandidaat om zichzelf als fractieleidster op te volgen.

Gedeeld fractieleiderschap
De groenen spraken af dat ze het fractieleiderschap zullen delen. Daardoor zal tijdens het tweede jaar van de legislatuur Meyrem Almaci de fakkel van Deleuze overnemen. Almaci is wegens haar zwangerschap momenteel als ondervoorzitter van de fractie vervangen door Stefaan Van Hecke. belga/eb)