Delegatie(tje) extreem-rechtse groepen stapt tot aan grens van Brussel

Bonte tevreden over samenwerking met Brusselse politie bij aanpak betoging

Photo News
Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) is tevreden over de samenwerking met de Brusselse politie bij de aanpak van de extreem-rechtse groepen 'Vlaanderen Identitair' en 'Nation'. Die wilden ondanks het samenscholingsverbod in Brussel gaan betogen en verzamelden hiervoor op een parking van de Brico in Sint-Koningslo. Een 15-tal personen stapten van hieruit op naar de grens met Brussel een 100-tal meter verderop waar de manifestatie werd ontbonden.

"Net als bij de vorige betoging twee weken terug werden de gemaakte afspraken tussen de politiezone Vilvoorde-Machelen en de korpsen van de politiezones Brussel en Schaarbeek, om mekaar te ondersteunen, goed nageleefd. In Vilvoorde hebben we de betrokkenen in het bijzijn van leidinggevenden van het Brusselse politiekorps duidelijk gemaakt dat ze in onze stad, bij gebrek aan aanvraag en toelating, niet konden betogen en dat er in Brussel een samenscholingsverbod gold. Aan de grens met het Brussels gewest heeft de Brusselse politie hen opnieuw duidelijk gemaakt dat ze er niet konden betogen", aldus Bonte. 

Enkele politieagenten en een politiehelikopter volgden de groep betogers tot aan de hoofdstad. Daar werden ze tegengehouden worden door de politie en verkondigden ze hun duidelijke boodschap. 

"Burgemeester Mayeur (PS) van Brussel moet aftreden. Sinds de aanslagen van 22 maart is de vrije meningsuiting de facto afgeschaft. Wat men graag heeft, zijn kaarsjes bloemetjes en hippieliedjes. Wat men niet wil en verbiedt, zijn andere vormen van vrije meningsuiting. Nochtans is het fundamenteel dat wij mogen zeggen dat het bestuur van de politici ons niet aanstaat", vertelt woordvoerder van 'Vlaanderen Identitair', Rob Verreycken. Die liet tegelijkertijd weten dat er nog verschillende gelijkaardige acties volgen in de komende dagen en weken.

BELGA
Photo News