Defensieminister Vandeput brengt blitzbezoek aan Irak

Minister Vandeput.
BELGA Minister Vandeput.
Minister van Defensie Steven Vandeput heeft woensdag in alle discretie een blitzbezoek gebracht aan de Belgische militairen die in Irak actief zijn in het kader van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat, zo is in zijn entourage vernomen.

Vandeput (N-VA) stapte in Jordanië aan boord van een C-130 transportvliegtuig dat hem naar Bagdad bracht. Op een beveiligde site nabij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad dragen momenteel zo'n achttien Belgische militairen bij aan een internationale opleidingsmissie voor Iraakse soldaten.

Vandeput bracht ditmaal geen bezoek aan de luchtmachtbasis in Jordanië waar zes Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen ingezet worden in het kader van de luchtoperatie tegen IS. De minister bezocht de basis reeds in oktober vorig jaar, kort na de start van de operatie. Tijdens de missie, die eind deze maand verstrijkt, voerde het leger intussen 726 vluchten uit, met 141 "engagements" (het droppen van bommen op stellingen, nvdr). Dat blijkt uit een balans die de generale staf van Defensie heeft opgemaakt.