Defensie wil aantal militairen op straat met helft afbouwen

Militairen in het centraal station van Brussel.
Jan Aelberts Militairen in het centraal station van Brussel.
Defensie stelt vandaag aan de Nationale Veiligheidsraad een plan voor om het aantal soldaten op terreurgevoelige plekken af te bouwen, van 450 naar 200 militairen. Dat bevestigt generaal-majoor Johan Peeters, hoofd van de militaire operaties aan het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. 

Volgens Peeters gaat het om een gebrek aan mensen en niet om een budgettair probleem.

Het nieuws raakte bekend in de marge van een blitzbezoek van de generaal aan Belgische soldaten in Litouwen. Zij nemen daar deel aan een NAVO-oefening. Volgens Peeters is de binnenlandse veiligheid in de eerste plaats een opdracht voor de federale en lokale politie. "Maar uiteraard zullen we bijspringen bij binnenlandse crisissen."

De huidige straatopdracht van het leger duurt nu al bijna vijf jaar, te lang voor een crisis volgens de generaal: "De regering maakt voldoende middelen vrij maar ons probleem is een gebrek aan mensen, onder meer omdat ze permanent plekken in België moeten beveiligen."

Het afbouwplan is doorgesproken met de federale politie. "Met de lokale politie zijn er nog wat strubbelingen, onder meer over de beveiliging van Joodse sites", aldus Peeters.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANK ANCKAERT

  er heerst crisis in het personeelsbestand-Dat ze ook eens beginnen met de kazernes mooi te herverdelen in het land,zodat milliciens dichter bij hun werk zitten-enz....

 • Stef Janssens

  Huh niemand zin in wat doelloos te paraderen. Heel vreemd

 • Gerd Van nieuwenhove

  In noord Ierland zijn ze blij dat ze ervan af zijn op straat. Hier juichen we als we ze zien wandelen op straat ! De kracht van verandering ?

 • francis hofmans

  Houdt de militairen maar op de straat en paraat.Geen aanslagen uitlokken!

 • Julien van Ghent

  Landsverdediging zendt zijn troepen liever naar ergens oost-europa dan hun eigen land te verdedigen. Wat een rare politieke kronkels. Antwoord: Is de taak van de politie. Uiteraard, rust die dan even degelijk uit als de militairen, zaak opgelost.