Defensie stuurt nieuwe pantservoertuigen naar Afghanistan

Het Belgisch leger gaat de nieuwe pantservoertuigen op wielen, de Light Multirole Vehicle (LMV), voor het eerst inzetten in Afghanistan. De vijf eerste LMV's, geproduceerd door het Italiaanse Iveco, vertrekken dinsdag aan het boord van een Antonov 124-transporttoestel richting Kaboel. Ook 5 grotere Multipurpose Protected Vehicle (MPPV), van het type Dingo 2, vliegen mee.

Ontmijners
De tien gepantserde voertuigen moeten donderdag in Kaboel aankomen, van waar een aantal naar Kunduz (Noord-Afghanistan) doorreizen om ingezet te worden door de Belgische ontmijners die deel uitmaken van de teams die instaan voor de wederopbouw, die door Duitsland geleid worden.

Speciale bescherming
De LMV's worden uitgerust met ballistische beschermingkits (RPK) om de veiligheid van het personeel te verhogen, stelt een woordvoerder. Eind november en begin december zijn nog twee vluchten voorzien waarbij in totaal nog vijftien voertuigen worden overgevlogen. Aan het einde van het eerste trimester van 2008 zou het Belgisch contingent van de ISAF-vredesmacht over 18 LMV's en 21 MPPV's moeten beschikken.

In Libanon heeft het Belgische bataljon van de VN-operatie FINUL reeds acht MPPV's ontplooid. Tegen het einde van het jaar dienen daar nog negen LMV's bij te komen, waarvan de eerste zes midden december per schip moeten aankomen.

De LMV is een gepantserde jeep die leeg zo'n vijf ton weegt. De MPPV Dingo 2 is een kleine gepantserde vrachtwagen met een gewicht van tien ton. (belga/vsv)