Exclusief voor abonnees

Defensie snoeit na amper 6 jaar al in vluchtplan van peperdure helikopters: “Hiermee vliegen is duurder dan met een F-16”

Een NH90 TTH van het Belgische leger tijdens de oefening ‘Tropical Storm’ in december 2019 in Gabon.
Joel Hoylaerts / Photo News Een NH90 TTH van het Belgische leger tijdens de oefening ‘Tropical Storm’ in december 2019 in Gabon.
Ze hebben een kleine 150 miljoen euro gekost, maar na amper zes jaar vliegen gaan vier NH90-helikopters van Defensie binnenkort veel minder de lucht in. Dat bevestigt generaal-majoor Frederik Vansina, de commandant van de luchtmacht. De heli’s zouden te duur in onderhoud zijn en niet voldoende kunnen worden ingezet. Het Rekenhof maakte eind vorig jaar nog brandhout van de bewuste helikopters.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • RENE LENAERTS

  Lijstje voor de insiders: AMX 13, jeep Landrover 4x2, CVRT pantsers, de" Vreven" obussen Franse 90 mm kanonnen voor gevechtsvoertuigen, Augusta heli's en nu NH90: dit is slechts een greep uit de miskopen en zakkenvullerijen over 50 jaar landsverdediging. Niet de militairen maar de politici hebben dit gewild.

 • Albert Hendrix

  Dat is zoals een Ferrari kopen en dan beseffen dat ge geen geld hebt om mee te rijden;handelen zoals een marginaal en zo word ons land geleid ,handelen voor dat ge hebt nagedacht en dan tot de conclusie komen dat ge verkeerd waard.

 • patrick morel

  Het leger had nochtans de beste aankoopdienst met personeel met een grote ervaring. Grote ervaring in potverteren denk ik dan, net als onze politiek.

 • Jos Dupont

  Wat ze nu pas ontdekken ?? Het leger moest per se NH 90 helicopters hebben de zoveelste goede aankoop van sjacheraar defensie minister André Flahaut !!zelfs ik als gewone burger wist dat het een miskoop was net hetzelfde met de vervanger van de Hercules ! Maar het is toch maar belasting geld waar wij moeten voor werken en zij over de balk gooien !

 • Ronald De Smet

  Wordt hier dan terug niemand ter varantwoording geroepen ?