Defensie pleit voor optie "Defensie en veiligheidsberoepen" op schoolbanken

Foto ter illustratie
photo_news Foto ter illustratie
Het ministerie van Defensie dringt er bij de onderwijsverantwoordelijken van het land op aan een optie "Defensie en veiligheidsberoepen" in te voeren in de laatste graad van het secundair onderwijs. Op die manier zouden leerlingen in het vijfde en zesde middelbaar kunnen opgeleid worden voor een toekomst in het leger, de politie, de brandweer of de private veiligheid. De opleiding zou een hefboom kunnen zijn om het tekort aan veiligheidspersoneel op te vangen.

Veel veiligheidsberoepen kampen met een personeelstekort. De politie snakt naar bijkomend personeel en bij Defensie moeten er de komende vijf jaar meer dan 10.000 militairen bijkomen om de pensioengolf te kunnen opvangen.

Volgens de generale staf van het leger haken veel kandidaten in de militaire opleiding ook vroegtijdig af omdat ze onvoldoende op de hoogte zijn van de specificiteit van het beroep van militair. Volgens de laatste cijfers haakt 27,7 procent, of meer dan 1 op de 4 kandidaten, af tijdens de opleiding. Defensie wil haar rekrutering en haar basisopleiding verbeteren en is daarom op zoek naar kandidaten die beter voorbereid zijn.

Het directoraat-generaal human resources (DG-HR) bij Defensie stelt aan de onderwijsverantwoordelijken van de twee gemeenschappen voor om een nieuwe optie "Defensie en veiligheidsberoepen" in te voeren in het vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs. 

Het zou de bedoeling zijn een deel van de militaire basisopleiding al op de schoolbanken aan te bieden. De lessen zouden gegeven worden door militair personeel. De lessen moeten studenten de kans geven "kennis te maken met de specificiteit van het beroep van militair en met de verschillende tewerkstellingsmogelijkheden binnen onze organisatie", luidt het.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Wie wil er nu voor een korte loopbaan in het leger. Om dan gedumpt te worden en te merken dat de anderen van je generatie met de goede banen zijn gaan lopen.

 • Fabrice Braccio

  Thomas, er wordt gewoon les gegeven door een militair die de nodige cursussen onderrichter gevolgd heeft ( vanaf opleiding tot eerste sergeant-majoor verplicht).De school wordt geen kazerne hoor.In de USA bestaat zoiets al op vrijwillige basis namelijk de ROTC.Etienne KMS CBOS en KSOO zijn er voor mensen die reeds gekozen hebben om militair te worden, dit is om anderen te bereiken.Verder ben ik het eens met Jean-Pierre er zijn veel andere redenen waarom mensen niet komen en vertrekken

 • Christiaan Boogaerts

  De legerdienst hadden ze nooit mogen afschaffen!

 • Peter Janssen

  Laat de kinderen met rust, ze hebben al méér dan genoeg op hun bord door de streken van de politieke idioten met het onderwijs!Misschien eens degelijke opleidingen voorzien en een fatsoenlijk loon als iemand kíest voor een job in een van deze knelpunt beroepen?Personeelstekort ligt altijd aan slechte verloning en voorwaarden.If you pay peanuts, you'll get monkeys.

 • Tim Prime

  Dat ze het beroep eerst maar eens financieel aantrekkelijker maken!!! 21juli van 7u tot 19u gewerkt voor €40 , waar slaat dat op om maar een voorbeeld van vergoeding te geven ! (Bij defensie)