Defensie krijgt 108 nieuwe rapid reaction vehicles

De Jankel Fox
kos De Jankel Fox
De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor de aankoop van 108 nieuwe "rapid reaction vehicles" voor de Landmacht. Zes firma's hadden zich aangediend bij de start van de aankoopprocedure, van wie er drie effectief een dossier indienden.

De keuze viel uiteindelijk op het model Jankel Fox, van het Britse Jankel Armouring ltd.

Over de prijs wordt niet gecommuniceerd om concurrentiële en juridische redenen. In juli raakte wel bekend dat voor de aankoop een budget van zo'n 25 miljoen euro zou worden vrijgemaakt.

Het dossier bevat ook de compatibele aanschaf van modulaire beschermingskits en demonteerbare afsluitingen, evenals een meerjarige overeenkomst voor technische assistentie. De aankoop kadert in de modernisering en de wederuitrusting van de Landmacht en de Medische component.

Het betreft voertuigen voor de licht gemotoriseerde eenheden en de special forces, die bij uitstek geschikt zijn voor operaties waarbij snelheid, autonomie en flexibiliteit nodig zijn. De open structuur van het voertuig laat contact toe met de lokale bevolking, terwijl veiligheid van de inzittenden gegarandeerd wordt door de ballistische bescherming tegen mijnen en kinetische projectielen, evenals de boordbewapening.