Defensie haalt 120 Lynx-pantservoertuigen tijdelijk uit dienst door scheuren op chassis

Een LMV (Light Multirole Vehicle) tijdens het militair defilé op 21 juli.
Defensie Een LMV (Light Multirole Vehicle) tijdens het militair defilé op 21 juli.
De defensiestaf heeft beslist tijdelijk 120 Lynx-voertuigen uit dienst te nemen. Tijdens inspecties zijn scheuren vastgesteld op het chassis van enkele voertuigen. "De veiligheid primeert en we wensen geen onnodige risico's te nemen", aldus de Algemene Directie Material Resources.

Concreet gaat het om Lynx-voertuigen van het type RPK en SPS, die bepantserd zijn en zijn uitgerust met extra bewapening. Van die voertuigen bevinden er 29 zich momenteel in buitenlandse operaties en oefeningen, en staan er 26 in voor de beveiliging van de binnenlandse luchtmachtbasissen. "Ook deze zijn buiten dienst gesteld en zullen zo snel mogelijk een inspectie krijgen", stelt Defensie. De 320 niet-bepantserde voertuigen blijven wel in gebruik, klinkt het nog.

Demontage 

Bij enkele van het type voertuigen zijn scheuren op het chassis vastgesteld. Hiervoor was een volledige demontage nodig, aldus Defensie. Het is niet geweten over hoeveel getroffen Lynx-voertuigen het exact gaat. Met een scanner wordt momenteel de rest van de vloot onderzocht. 

De Lynx is een zogeheten 'Light Multirole Vehicle' (LMV) en is sinds 2007 in dienst. "Het voertuig is in eerste instantie bedoeld als verbindingsvoertuig voor gevechtsgroepen tijdens humanitaire en vredesondersteunende operaties", legt Defensie nog uit. "Zowel de Land-, Lucht- als Medische Component gebruiken het. De huidige dreigingen, zoals terrorisme en de ongecontroleerde verspreiding van massavernietigingswapens, vereisen vooral lichte, mobiele en snel inzetbare troepen. Dit type lichte terreinvoertuig past in dat plaatje.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger NICOLAY

  Dit onbetrouwbaar voertuig is een doorontwikkeling van een voormalig FIAT-concept (Olttre concept car)... wat wil je dan nog meer verwachten? Heeft men nog niet genoeg geleerd van de FYRA-treinstellen die eveneens blijk gaven een ondermaatse kwaliteit?

 • ROBERT GERTS

  Tiens. Ook uitbestede aankoop? “Geld onder tafel” methode? Ook de F35 werd radicaal afgekeurd door een commisie van specialisten! Niets dan problemen met die rommel. Maar Lockheed had de grootste envelope! De Eurofighter werd als #1 aangewezen. VEEL goedkopen en betrouwbaar! En TOCH kopen we de F35 zei Bart De Wever!!

 • Gino Denil

  Speelgoed is altijd minder goed gemaakt. Maar in verhouding tot de kwaliteit wel erg duur.

 • patrick geerinck

  en zeggen dat belgie hoogstaande voertuigen heeft gebouwd en motorfietsen maar ja dat kunnen we blijkbaar niet meer en moeten aankopen in buitenland foei.

 • guido vermeyen

  Leger vraagt dringend lassers, werk verzekerd, specialiteit chassis auto's lassen is een plus-punt.