Defecte Kruispoortbrug in Brugge is weggehaald, opnieuw scheepvaartverkeer tussen Gent en kusthavens

Na drie dagen werken is de defecte Kruispoortbrug zondagochtend definitief weggehaald. Schepen van en naar de kusthavens kunnen nu dus opnieuw door. Dat meldt Waterwegen en Zeekanaal in een persbericht. Donderdagavond scheurde een van de liggers door. De hinder zal maanden duren.

De Kruispoortbrug I liep donderdagavond schade op aan de staalstructuur. In eerste instantie werd gedacht dat stabiliteits- en laswerken het mogelijk zouden maken om met een kraan de brug open te krijgen. Na bijkomende inspectie bleek het omwille van veiligheidsredenen echter noodzakelijk om de brug volledig weg te nemen. Vooraleer dat kon gebeuren, moesten er eerst nog heel wat las- en stabilisatiewerken in de kelder uitgevoerd worden.

Een ponton kwam vrijdagavond al ter plaatse in afwachting dat de brug kon verwijderd worden. Dag en nacht werd met man en macht geprobeerd de brug weg te halen. Met drie kranen is men er zondagochtend in geslaagd de defecte Kruispoortbrug op het ponton te krijgen. Die wordt nu naar Evergem gebracht voor verder onderzoek. Het is onduidelijk of de brug kan hersteld worden. Als er een nieuwe moet komen, zal de hinder ruim een jaar duren.

Schepen van en naar de kusthavens kunnen opnieuw door. Het zal vermoedelijk nog tot zondagavond duren vooraleer alle wachtende schepen gepasseerd zijn. De waterwegbeheerder voorziet gratis zondagsvaart om de hinder voor de scheepvaart zoveel mogelijk te beperken.

Waterwegen en Zeekanaal waarschuwt voor een drukke spits maandagochtend. Het vervoer van het ponton, de vrachtverkeersdrukte en het feit dat er een brug minder beschikbaar is voor het wegverkeer, zal er vermoedelijk voor zorgen dat er veel verkeersdrukte is. Er is een omleiding via de Dampoortbrug.

Heel wat mensen kwamen opdagen om de werken te volgen.